Гласуват днес оставката на шефа на Профилакториума Венцислав Чунов, избират следващия

Снимка: Вяра нюз

Днес на извънредна сесия ще бъде гласувана подадената оставка на шефа на Профилакториума дорктор Чунов и ще бъде избран временно нов директор до насрочването на конкурс. Закъсалото болнично заведенение беше на косъм да бъде продадено от НАП.

Пролемът на Профилакториума не е от вчера, той датира назад във времето, коментира общинския съветник Милан Миланов.

„Доктор Александрова, сегашния шеф на Здравната каса, успя да стабилизира болницата. Тя подписа дългосрочни споразумения с НАП, които явно сегашният управтиел не е обслужвал, не зная по какви причини. След срещата с народните представители, които направиха с кмета в Министерството на здравеопазването, доктор Чунов подаде своята оставка„, каза Миланов пред Телевизия „Кракра“.

Миланов е категоричен, че Профилакториума не може да бъде продаден заради задължения към държавата, защото е публично-общинска собственост.

„Според закона за публично-общинската собственост ясно е разписано правилата и не така лесно може да бъде продадена една такава собственост и слава Богу. Защото НАП си мисли, че е държавата, но тя е само един орган от държавата и законите в тази държава ги решава народното събрание. Така, че НАП също трябва да се съобрази със законовите разпоредби“, коментира Милан Миланов.

Според него продажба няма как да има и поради факта, че Профилакториумът имал достатъчно средства, за да може да погасява задълженията си, общината също отделя бюджетни средства за лечебното заведение. От 1992 година насам в бюджета на общината се залаган суми от 500 до 250 000лв. за Профилакториума.

Доктор Чунов

Профилакториума има бъдеще и като център за възрастни хора. 

Със средства от одобрен за финансиране проект на стойност над 1 милион лева се предвижда едното крило на сградата да бъде превърнато в Център за възрастни хора, очаква се да се реши само въпросът с отоплението.

Припомняме, че закупеният през 2015 г. мощен котел на пелети никога не е работил.Съоръжението е предназначено да захрани цялата сграда и е купено за 150 000 лв. по програма за енергийна ефективност. Не са правени обаче 72-часови проби, защото обновената част от отоплителна инсталация на сградата няма да издържи на мощността на котела, обясни наскоро председателят на общинския съвет Иво Савов.

Снимка: Иво Савов, председател на Общински съвет Перник

По думите му съоръжението частично е ограбено, но щетите са възстановими. Община Перник не е продължила работата си по проекта за енергийна ефективност, за който е имала одобрение, коментира общинският съветник Милан Миланов. Общината обаче е предявила съдебни претенции спрямо изпълнителя на договора за поставяне на котела на пелети и делото е спечелено на първа инстанция.

В момента новата парна инсталация не работи,в стаите са поставени електрически печки, а коридорите на здравното заведение са студени.

СБПЛР в Перник е правоприемник на строен от мината профилакториум през 1959 г. Сградата е четириетажна, масивна, с разгъната застроена площ 11 000 кв.м. На три етажа има по 18 стаи с по 2-3 легла, всяка със самостоятелен санитарен възел. В цяло крило на болницата е разположена физиотерапия, здравното заведение има и голям физкултурен салон с 6 м височина, огромна столова, кухни, пералня, работилници и дори киносалон. Завидна е и базата за водолечение – басейн с приспособления за спускане на тежко болни в инвалидни колички, сауна, тангентори, вани, които обаче не работят. От 1970 г. до 1990 г. профилакториумът е бил база на Института по физиотерапия, курортология и рехабилитация – Овча Купел, София. В момента община Перник е едноличен собственик на капитала.

Сега тук се лекуват болни от инсулт, инфаркт, посттравматични състояния и др.

Повече по темата за Профилакториума можете да видите ТУК

ВИЖТЕ ОЩЕ: Днес е публичното обсъждане на проекто бюджета на Община Перник за 2019 г.

Коментари

коментара