Промяна в капиталовите разходи на Перник за 2018 г. гласуват в последния момент

Промяна в капиталовите разходи за 2018г. на Община Перник гласуват в последния момент днес общинските съветници. Няколко допълнителни обекта в Перник ще бъдат обсъдени след освобождаване на допълнителни средства. 

Повод за промените са отпуснати от Министерството на финансите допълнителни средства  за реализирането на обект Изграждане на улици в кв. Драгановец към входа на Парка на предизвикателствата и паркинг. Обектът  е заложен в поимения списък с обща стойност 565 138лв., като източниците на финансиране са целеви и собствени средства. След отпускане на допълнителния трансфер на Община Перник за посочения обект се освобождават  120 436лв. собствени средста, които да бъдат насочени за субсидиране на дейността на СНЦ ВК „Миньор“. С това изминение се изменя размера на собствени средства за капиталови  разходи на общината, а с това се променя и общата рамка с разлика с около 2500лв.

След препоръки от Сметната палата на отчета за касово изпълнение на Община Перник, се налага в поиментия списък на обектите за капиталовите разходи  за 2018г. да бъдат добавени няколко обекти:

  •  Осъществяване на строителен надзор на обект: Изграждане на улица „Шумнатица“ в село Рударци на стойност 1 159лв.
  • Осъществяване на строителен надзор на обект:Възстановяване на сградата на читалището в село Драгичево на стойност 2 408лв.
  • Осъществяване на строителен надзор на обект:Рехабилитация на част от  улица „Стримон“ в кв. „Твръди ливади“ на стойност 4 172лв.
  • Осъществяване на строителен надзор на обект:Изграждане на велоалея от кв. „Изток“ до ЦГЧ на стойност 7 600лв.
  • Осъществяване на строителен надзор на обект:Изграждане на детски площадки на територията на Перник на стойност 2 192лв.
  • Авторски надзор на обект: Изграждане на подпорна стена и ул. „Яне Сандански“ на стойност 1200лв.
  • Осъществяване на авторски надзор на обект: Изграждане на вътрешна водопроводна мрежа на село Ярджиловци на стойност 17 971лв.
  • Изготвяне на доклад за оценка за съответствие на проектната документация и осъществяване на стротиелен надзор на обект: Изграждане на вътрешна водопроводна мрежа на село Ярджиловци на стойност 2 400лв.
  • Осъществяване на строителен надзор на обект: Канализация на квартал „Делниче“ и квартал „Бор“ в град Батановци на стойност 26 458лв.
  • Осъществяване на строителен надзор на обект: Битова канализация на улиците „Чинар“, „Липа“, „Незабравка“ и „Липа“ в кв. „Могиличе“ на стойност 6 944лв.
  • Упражняване на авторски надзор на обект: Изграждане на водопроводна връзка между ул. „Владайско въстание“ и квартал „Църква“ и връзка с главен водопровод по улица „Младен Стоянов“  и ул. „Владайско въстание“ с преминаване на водопровода по главен път I-6 на стойност 1200лв.

Средствата за финансиране на посочените обекти ще се осигурят от обектите за разплащане през 2018г. , които Община Перник не е разплатила.
В резултат на проведената процедура за обществената поръчка и след сключване на договор е намалена стойността на обект „Подмяна на горивната база на ОУ село Кладница“ от 12 000лв. на 9 926лв., се казва в докладната, която трябва да гласуват общинските съветници днес.

Днес Общинските съветници ще обсъждат и тегленето на заем от 3 милиона лева за покриване на неизплатени задължения.