Нова година, нови магистрали: АМ „Люлин“ става част от магистрала „Струма“

Нова година с нови пътища и наименования на магистрали. От правителството приеха промени в списъка на републикански пътища. Така например от 1 януари 2019та година автомагистрала „Люлин“ става част от магистрала „Струма“, поради малката си дължина от 20 км. По този начин участъкът от София до Перник влиза в пътя от столицата до границата ни с Гърция.
Маршрутът до западната ни съседка – от столицата до Калотина пък вече ще носи наименованието магистрала „Европа“.

На 15 ноември тази година беше подписан договор за изграждане на 15-километрово трасе до пътен възел Драгоман. Предстои да бъде избран и изпълнител за отсечката между Драгоман и Сливница. С модернизацията на пътя ще се подобри свързаността между Сърбия и България, както и времето за придвижване.

С правителствено решение мостът при Гюргево се определя за съоръжение, за което се събира отделна такса за ползване по републиканските пътища.

Магистрала „Тракия“ остава с обозначение А-1, „Хемус“ – с А-2 по направлението София – Варна. „Струма“ ще бъде под наименование А-3, а автомагистрала „Марица“ ще бъде А-4. А-5 пък е магистрала „Черно море“, а А-6 участъкът от Калотина до София или новият аутобан „Европа“.

През 2019 та година започва и продажбата на електронни стикери, които ще бъдат в улеснение на шофьорите. Тези, които вече са закупили хартиени винетки ще могат да ги използват.

Източник: ТВ Европа