Перник иска да тегли нов заем от 3 милиона лева

Пернишката власт се събира на последното си заседание за 2018 година, за да одобри искане на заем от 3 милиона лева от Централния бюджет на държавата. Предложението е на кмета на Перник Вяра Церовска, а средствата, които ще бъдат изтеглени са за погасяване на други заеми. 

Тежкото финансово положение на Община Перник доведе дотам, че да се прелива от пусто в празно и да се запушват пробойни. Преди време Министреството на финансите предостави на Перник заем от 7 милиона и 200 хиляди лева, които трябваше да бъдат възстановени до 1-ви декември 2018г. Средставта бяха предвидени да покрият недостига на собствени средства на Общината и да разплатят просрочени задължения от минали години. До момента тези заеми не са обслужвани от общината поради недостиг на финансов ресурс.

Данните на отчета за касово изпълнение на бюджета към 30.11.2018г. показват, че Перник продължава да се намира в изключително тежко финансово положение. На фона на този факт, да припомним и друг – че пернишката община е една от малкото общини с най-високи заплати на общинските съветници.

Въпреки финансовия недостиг, общината все пак се старае да дофинансира разходите в сферата на образованието, здравеопазването, социалните услуги и други дейности с държавна отговорност. При създалата се ситуация обаче, Общината се оказва в невъзможност да погаси предоставените безлихвени заеми в текущата бюджетна 2018г.в общ размер на 7 200 000лв. от Министерството на финансите, се казва в документа изискващ новия заем.

С оглед на ситуацията се налага общината да иска нов безлихвен заем от 3 милиона лева от Централния бюджет на Република България. Като краен срок на погасяване е упомената датата 31 декември 2019г. Тоест заемът трябва да бъде погасен до една календарна година.

Нека отново да припомним, че пернишката община е една от малкото общини с най-големи дългове и най-високи заплати на общинските съветници. 

Коментари

коментара