Денислав Захариев, зам.-кмет на Община Перник: Предстои изграждането на четири нови мултифункционални площадки за спорт в общината

Денислав Захариев, зам.-кмет на Община Перник по „Икономическа политика и евроинтеграция“, в интервю за  Радио „Фокус“

Водещ: Добър ден, господин Захариев. И тази година номинациите за Спортист на Перник бяха очаквани с нетърпение от спортните следи в града. Разкажете ни малко повече за събитието Спортист на годината, което се провежда за поредна година?

Денислав Захариев: Добър ден. Добър ден и на всички слушатели на Радио „Фокус“. Спортист на годината е едно доста чакано събитие в град Перник от спортните среди естествено най-вече, в които всички клубове, които работят на нашата територия и са постигнали своите успехи през годината, спортните журналисти в града, тук е новият момент тази година, че и самите клубове са дали своите предложения за Спортист на годината, биват отличавани. Събитието е хубаво. Всяка година се прави една стилна церемония, на която пизьорите получават своите отличия. Новото тази година е, че ще го направим в театралната зала на нашия театър със съответната й програма. Така че в четвъртък наистина предстои нещо много интересно.

Водещ: Нека да кажем на нашите слушатели кои са номинираните участници и техните категории?

Денислав Захариев: Категориите с три. Това си е и стандартът, доколкото съм запознат аз почти във всичките такива церемонии. Имаме естествено Спортист на годината, имаме Клуб на годината като приноси. И може би най-важната категория, която е, е Треньор на годината – хората заради, които в крайна сметка тези хора получават тези успехи.

Водещ: Господин Захариев, в какво състояние е инфраструктурата на града и как се поддържат тренировъчните зали?

Денислав Захариев: Наистина с огромни усилия. Тук мога да се похваля и да отчета едно решение, което на времето общинските съветници на ГЕРБ го приеха в мандата на предишния кмет, а сега госпожа Вяра Церовска много стриктно го спазва. Може би са малко общините, които дават тези условия, а именно че ние предоставяме за безвъзмездно ползване нашите спортни зали и тренировъчни игрища на клубовете, регистрирани в Перник. В това число те не заплащат и консумативи, с което ние предоставяме едни много добри условия за развитие на спорта. Пътната инфраструктура в града не е в цветущо състояние, но това, което се прави, е да използваме всяка възможност тя да бъде възстановявана и рехабилитирана. Полагаме огромни усилия за тревното покритие на Стадион „Миньор“, а също така по проект от Министерството на спорта успяхме да санираме и да дадем енергийна ефективност на самата сграда, като в нея успяхме да изградим и зала за футбол, което позволява в тези студени дни най-малките деца, които спортуват този спорт, да ползват и да бъдат на закрито и да ги предпазваме от контузии и заболявания. С това, което можем да се похвалим, е, че сме спечелили финансиране за ремонтиране на една от волейболните ни зали, намиращи се в Комплекс „Дружба“, като нея ще я превърнем в мултифункционална зала, която ще е подходяща и за волейбол, и за баскетбол, и за други спортове като гимнастика например. По този начин ние ще имаме вече три зали, което ще помогне и ще разреди графика, защото е хубав фактът, че имаме много волейболни клубове, много баскетболни клубове. На ниво детско – юношески спорт естествено. И това ще разшири възможностите им те да направят повече часове, повече отбори, повече възрасти.

Водещ:  Заложени ли са спортни проекти за следващата година?

Денислав Захариев:  Да, заложени са. Не знам дали знаят вашите слушатели, че откакто госпожа Церовска е кмет на град Перник, ние всяка година успяваме и правим минимум по 4 мултифункционални площадки за спорт. И тази година ще бъдат изградени нови четири в кварталите и в  кметствата на Перник. Също така имаме и един проект, с който искаме да възстановим тревното покритие на стадиона в село Мало Бучино. Там успяхме и спечелихме и финансиране за укрепителни дейности на сградата, която не беше в добро състояние.

Водещ: Господин Захариев, в края на годината да направим една равносметка на реализираните и предстоящи европроекти е общината.

Денислав Захариев: Бих казал, че тази година беше добра за Община Перник относно европейски проекти. В началото на годината ние успяхме и открихме три зони за отдих, паркови в най-младия квартал на Перник „Тева“ по ОП „Региони в растеж“. Също така вече във функциониране и действие е рехабилитацията на един мост, който е над река Струма, който свързваше  три пернишки квартала с централната част. Той беше един много тесен мост, по който нямаше пешеходна зона и минаваше единствено една кола. Не можеха да се разминават. В момента той е с две платна, има пешеходна зона. Може би най-добрият ни проект за тази година – „Паркът на предизвикателствата“. И тук аз бих желал в ранна пролет, защото сега не е подходящо, всички ваши слушатели да ги поканя да видят този страхотен парк. Мисля, че ще останат впечатление. Това е един проект, който отново благодарение на Европа е в Перник и дава един друг вид и възможност за отдих и спорт на перничани, а аз се надявам, че и на всички гости на града. По европейско финансиране правим проект на енергийна ефективност на сградата на Община Перник и на Областна администрация, което ще позволи драстично да намалим разходите за ел. енергия и да изградим по-нормална и по-добра среда на работа на служителите в тези институции, които са в сградата. Също така вече в ход и спечелени са два много важни за мен стратегически проекта. Единият е интегрираният градски транспорт на град Перник, по който вече можем да закупим нови модерни автобуси на метан, да изградим газ станция, да отремонтираме сградата, където ще се намира това ново търговско дружество и чрез него да поемем ние като община оперирането на четирите основни линии на градския транспорт в град Перник, като предложим едно много високо качество на услугата. Така в самия проект са заложени да се следи движението на автобусите не само по тези линии, а на всички линии на градски транспорт в Перник.  За да може да бъде монтиран GPS и на останалите рейсове, които са извън общинските, за да може ние да правим и едно много добро проследяване в посока дали се спазват курсовете. Също така сме спечелили и идната година ще бъде реализиран един проект, с който ние ще построим социални жилища отново е квартал „Тева“. Целта е да създадем едни добри условия за живот, тъй като и в европейската здравна карта има изисквания хората, които ще получат тези жилища, да имат намерена работа, децата им да посещават училище. Така че чрез тези жилища ние се опитваме да подобрим и социалната култура на едни маргинализирани семейства.

Водещ: Господин Захариев, какво е изпълнението на данъчните приходи за годината? Реализиран ли е бюджетът, който е заложен?

Денислав Захариев:  Все още за съжаление бюджетът не е реализиран на 100 % в общината, но бих казал, че изпълнението на данъчните приходи е на добро ниво. В крайна сметка знаем, че българинът обича да плаща в последния момент. Надявам се да бъдат добри данъкоплатци и перничани да заплатят своите приходи. Най-малкото, защото каквото събере общината, това тя може да харчи за обновяването на кварталите, за нови проекти свързани с по-добър живот. Така че, добро е процентното изпълнение на приходите. Аз лично се надявам да бъде още по-добро и да даде възможност общината да реализира своите инвестиционни политики на базата на тези приходи.

Водещ: Общинската  администрация си е поставила за задача терените, върху които не е реализирано правото на строеж в посочения срок, да бъдат върнати на общината. Какви ще бъдат методите за връщане на тези терени.

Денислав Захариев: Да, това е един от приоритетите, който си поставихме като цел заедно с г-жа Церовска, който вече има своите успехи. Тъй като през годините много терени са били отдадени за ползване с така наречената „суперфикция“ право на строеж . Но там има условия за 5 години да бъдат построени. Има много терени, които не са потърсени през годините и пустеят. В момента това са методите, по които работим а те са два. Единият – с доброволна покана, когато лицето – юридическо или физическо – притежава терена, до което ние изпращаме. И при добро желание от негова страна след подписване на договор си връщаме терена. Другият способ е съдебен чрез, който имаме добра успеваемост. Всъщност нямаме изгубено дело при тези дела и имаме над 30 може би до този момент вече официално върнати терена, които естествено отново ще бъдат обявени на търг, ще могат да намерят своите нови притежатели, които от една страна ще заплатят, за да ги придобият. От друга страна естествено ще успеят по този начин и в построеното, надяваме се това да са терени, върху които да се инвестира и да дадат допълнителнителни работни места за перничани.

Водещ: Господин Захариев, какъв е отзвукът на гражданите към тази процедура?

Денислав Захариев: Отзвукът на гражданите според мен ще дойде с времето, когато върху тези  терени, върнати отново на общината и има нов собственик за тях, се построи нещо, което е полезно за града – дали ще бъдат нови работни места, дали ще бъдат блокове. Тогава, мисля че гражданите на Перник ще го оценят.

Водещ: Много Ви благодарим, г-н Захариев, за отделеното време и за полезната информация.

Денислав Захариев: И аз Ви благодаря. Хубав и успешен ден на вас и на вашите слушатели.