Какво направи за Перник тази година областния управител Ирена Соколова?

Криминализирането на нелегалния въгледобив в Перник е най-значимият ход на пернишкия областен управител Ирена Соколова за 2018г. Нейните действия и срещи в тази насока доведоха до значително намаляване на нелегалния добив на въглища в пернишко. 

Областният управител на Перник проведе заключителна пресконференция за 2018 г. и направи отчет на дейността си за изминалите месеци, както и на множеството инициативи, реализирани от Областна администрация – Перник.

Губернаторът сподели, че в синхрон с ангажиментите на правителството, от началото на тази година, е започнал динамичен процес на модернизация и в Областна администрация, състоящ се в премахването на хартиени документи и въвеждането на електронен достъп до информация.

Като значим акт в дейността на Ирена Соколова беше отчетено криминализирането на деянието „незаконен въгледобив”. Инициативата й с тригодишна давност и заедно с министерствата на икономиката, енергетиката и на правосъдието, доведе до изменение на Наказателния кодекс и тежки санкции за добиване, транспортиране, складиране и продажба на подземни природни богатства.

В областта на ВиК сектора и като председател на ВиК асоциацията на обособената територия, Соколова поясни, че през следващата година се подготвят и предстои да бъдат реализирани значими промени. От началото на този месец е влязла в сила нейна заповед за разрешаване изработването на Подробен устройствен план (ПУП) – Парцеларен план(ПП) за обект: „Канализационни помпени станции КПС1 и КПС2 и тласкател за отпадъчни води до ПСОВ гр. Батановци“ и приложено задание по чл. 125, ал. 1 от Закона за устройство на територията.

В сферата на културата областният управител припомни за успешното първо издание на Църногорския събор „В сърцето на Граово”, провел се през юли тази година, събрал над 20 000 посетители и 800 участници.

Във връзка с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и Комуникационната стратегия на Република България за 2018 г., губернаторът е осъществил над 30 инициативи на територията на цялата област. Те са посветени на популяризирането на ЕС и Европредседателството, както и важните теми, които то поставя, 75-годишнината от спасяването на българските евреи, запознаване с многообразната италианска култура в Перник.

В сферата на екологията, Соколова спомена, че по нейна инициатива и заедно с директорите на ОД на МВР и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, както и с помощта на служителите от трите държавни администрации, са залесени 20 дка площ с 7000 фиданки в района на с. Чуйпетлово.

Областният управител обърна специално внимание на съвместната работа с бизнеса в областта и по въвеждането на дуално обучение, и в съвместната работа по проекти.

Заедно с корпоративни партньори „Хюманита“ АД, „Лидл България“ и Български Червен кръст се даде началото на социално отговорна инициатива с поставянето на контейнери за разделно събиране на текстилни отпадъци.

Във връзка със 100-годишнината от края на Първата световна война и участието на страната ни в нея, със съдействието на Ирена Соколова, през тази година правителството отпусна средства в размер на 16 500 лв. на област Перник. Със сумата са проведени следните събития и дейности – научна конференция, експедиция и ремонтиране на войнишки паметници.

Областният управител отчете, че през годината са проведени 25 заседания на областните съвети и комисии и 22 работни междуведомствени срещи.

Накрая на пресконференцията губернаторът раздаде баница с късмети на присъстващите. Соколова пожела следващата година да е здрава и мирна за всички жители на област Перник, а те помежду си да имат и дават любов и толерантност.

Коментари

коментара