Черквата в Трън заработи с подово отопление

Снимка: zapadno.com

Истински комфорт не само за душата, но и за тялото предлага черкавата в град Трън. Чрез котел на пелети се отоплява храм „Свети Николай“ в центъра на град Трън.

Котелът към отоплителната система е монтиран преди около месец. Той е закупен със средства от Община Трън, дарители на храма и архиерейски наместник иконом Дамян Делов. Отоплението се харесало и на Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, който оглави служба в Трън на 18 ноември. Чувалите с пелети пък са дарени от общинската администрация.

Хората, които посещават църквата усещат разликата в температурата вътре. Функциониращата отоплителна система ще допринесе и за съхраняване на стенописите, тъй като при постоянна температура те няма да падат. Предстои да се търсят помощи и за възстановяването на стенописите в храма. Това поясни пред репортер на Zapadno.com отец Николай, който служи към светата обител.

Както Zapadno.com информира преди 1 година, липсата на котел в трънския храм възпрепятстваше функционирането на отоплителната система. В зимните месеци църквата се отопляваше само с електрически печки тип „духалки“ и калорифер. Преди да бъде изградена отоплителната система храмът пък се е отоплявал с печки на твърдо гориво, но заради нови изисквания се е наложило те да бъдат премахнати.