Сериозен бум на болни от туберкулоза в Брезник

Сериозен бум на болни от туберкулоза констатират от болницата в Брезник . 13 са заболелите от болестта, което за малък район като Брезник е твърде висока стойност. 

Покачването е доста сериозно, може да се говори дори за епидемологичен бум, казва пред ТВ Кракра Александър Йорданов, координатор по Национална програма. Той допълва, че вече трета година работят по програмата и редовно посещават Брезник, но интересно е, че случаите на болни от туберкулоза не намаляват. Напротив, почти след всяко провеждане на изследвания и профилактики се откриват нови и нови хора със сериозен риск от заразяване. Половината от случаите на заболели от опасната болест за рецидиви – хора, които са преполедували, излекували са се и след това отново се заразяват. Според Йорданов липсата на добри условия на живот често води до влошаване на състоянието и такъв тип рецидиви. Истина е обаче, че туберкулоза се среща често и в богати семейства с добър начин на живот, допълва той.

По данни на белодробната болница в Перник тази година 21 души са лекувани от различни туберколозни инфекции, а броят на заболелите в Брезник е изключително висок за толкова малък град.

В Брезник по този повод е свикана работна среща във връзка с ограничаването и намаляването на „жълтата гостенка“.

По думите на лекари болестта туберкулоза не само няма да изчезне, но в близките години се очаква и да се увеличи. За това е необходимо правителството да погледне сериозно на проблема и да продължи програмата да превенция на болестта. Към момента България е сред страните най-малко засегнати от туберкулоза в Европа. Това се дължи на имунизационните политики и контрола на лечението, както и на факта, че диагностиката, профилактиката и лечението у нас са безплатни.

Коментари

коментара