Ученичката на ПМГ-то Деница e гордост за Перник, след като разби монопола на софиянци на състезание по физика

Седмокласничка от Природо-математическата гимназия на Перник направи фурор на национално състезание по физика! Перничанката Деница Василева се класира на почетното Второ място на националното състезание. Тя е единственият участник от България, разрушил пълната хегемония на учениците от Софийската математическа гимназия и взел място в челната тройка. Това е първото отличие на ученик от Перник в състезание от такъв ранг за последните 10 години! Деница едва от тази година изучава физика като самостоятелен предмет, а вече е сред първенците!

Националното състезание по физика се провежда два пъти в годината, а задачите, с които трябва да се справят учениците са от изключителна сложност. Учениците трябва да имат отлични знания не само по физика, но и по математика.

„Участникът трябва добре да умее да представя на чертеж нещата, да работи с графики и да има желязна логика. Да може с подръчни средства да си представи задачата, която се изисква да бъде решена“, каза пред КТ Кракра Юлиана Ангелова – учителката по физика на Деница в ПМГ, с която са се подготвяли за състезанието.

Според госпожа Ангелова Деница е „изключително умно, красиво и талантливо дете“. По думите й е хубаво когато се показват успехите и по физика, а не само в спорта.

А ето какво разказа самата Деница:

„Задачите бяха три типа – за движение, за плътност и за прости механизми.  Подготвих се за състезанието с много извадени материали и много решаване на задачи. Едната задача не можех да я реша и за това си я представих, като си направих малък макет на място и така успях да реша задачата“, казва умната перничанка.

Разликата в оценката на Деница и победителя е само в първата задача. За другите две имат равен резултат.

„Дени в своята възрастова група е спечелила второ място, което за мен е изключителен успех, да се нареди в първата тройка сред ученици от софийската математическа гимназия. За нас като математическа гимназия това е изключително постижение, голяма гордост. Едно дете като Дени, толкова нежно, а същевременно амбициозно, умно и изключително талантливо. Цялото училище се гордеем с нея. Мисля, че тя е гордост и за град Перник, тъй като няма турнири и състезания, на които Дени да не е спечелила някои от призовите места„, радва се директорката на ПМГ „Хр. Смирненски“ Емилия Грозданова.

Второто място за Деница е изключителен успех, не само за училището, не само за това, че е разбила абсолютната доминация на софиянци, не само защото за първа година изучава физика като самостоятелен предмет, но и защото това е първото отличие за ученик от Перник в състезание от такъв ранг за последните 10 години. 

„Според мен физиката показва и интересната страна на математиката. Не просто сметки, а как можеш да получиш нещо. Например едната задача беше за разстоянието от Земята до Луната и за колко време един човек би го изминал, ако ходи. Отговорът беше: трябва за 80 години да ходи по 3 часа на ден“, казва гордостта на ПМГ-то Деница пред пернишката телевизия.

 

 

Коментари

коментара