Ученици от Португалия, Италия, Полша, Румъния и Малта са на гости в Перник, разглеждат града

Ученици от Португалия, Италия, Полша, Румъния и Малта са на посещение в Перник. Младите хора заедно със своите връстници от  СУРИЧЕ  „Д-р Петър Берон“ са част от проекта „Погрижи се за природата и природата ще се погрижи за теб“, който се осъществява по програма „Еразъм +“. 

Гостуващите делегации заедно с пернишката група бяха топло посрещнати и приветствани от зам.-кметовете на Община Перник Денислав Захариев и Йордан Павлов, които не скриха , че за тях е удоволствие да се запознаят и да разговарят с прекрасните момичета и момчета. В продължение на една седмица ученици и учители от шестте страни ще обменят опит и добри образователни практики.
„Щастлив съм, че ние сме първият град , от който започва реализирането на проекта, и вие ще можете да разгледате Перник“, сподели Захариев, който има специален сантимент към училището домакин, тъй като е негов възпитаник.
По времето, когато аз учех, нямаше такива хубави програми и подобни инициативи, в които да се включа. Знам , че СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон“  като цяло дава много възможности , то е част от мрежата „Посланици на Европейския съюз“, посочи Захариев.
Той разказа и припомни на младите хора интересни моменти от най-ранната история на Перник, която  започва още преди цели 8000 години, както и за славния живот на войводата Кракра Пернишки.
Интерес  предизвика и индустриалното развитие на града, както и факта, че през 1895 г. в Перник светва първата електрическа крушка в България.
Зам.-кметът Захариев поясни  пред учениците от чужбина, че в града се провежда най-големият фестивал в Европа – Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Перник е член на Федерацията на европейските карнавални градове, както е и нейно седалище за България.
„Обиколете и усетете духа на Перник. Перничани са сурови хора на външност, но са с топли сърца. Създадохме паркови пространства и развиваме туристически маршрути, които също може да видите“, допълни с усмивка Захариев.
Гостите от своя страна разказаха за проекта, по който работят, споделиха, че местата, които са посетили в Перник, много им харесват и се надяват през следващите дни, в които са в България, да опознаят още по-добре региона, доволни са и от посрещането на своите домакини.
В края на срещата бяха раздадени традиционни подаръци, характерни за Община Перник, и беше направена обща снимка за спомен пред емблематичната сграда на Двореца на културата.

Коментари

коментара