Уникална възстановка на 133-годишната битка в Брезник ще се помни дълго!

С уникална възстановка хора от цялата България пресъздадоха битката при Брезник от Сръбско българската война, провела се преди 133 години. Събитието се състоя в местността „Чурек“ и на него присъстнаха стотици жители и гости на градчето. 
В самата възстановка взеха участие близо 80 човека – членове на национално дружество „Традиция“ и двамата брезничани Павлин Теофилов и Пепи Божков, които пък бяха единствените представители на Брезник в боевете.
В боевете се включиха мъже от градовете Трявна, Плевен, Троян, Тетевен, Перник, Копривщица, Радомир, Благоевград, Нова Загора, Стара Загора, Русе, Ловеч и София. Клубовете бяха наградени с грамоти за участието си от кмета на Брезник Васил Узунов.
Мъжете, облечени във военни униформи, пресъздадоха битката на „Отряда на обречените“ на капитан Стефан Кисов български юнаци срещу многобройната Моравска дивизия. Час преди възстановката брезничани и гости отдадоха почест и поднесоха венци и цветя на паметника на героите от 2-ри пехотен Струмски полк, загинали в братоубийствената война от 1885 г., намиращ се в Градската градина в Брезник.
Макар развоят на военните действия край Брезник да е завършил с поражение за българите, то помага за победата в Сливнишкото сражение и допринася за изхода от войната в наша полза.
На събитието присъства и Областният управител на Перник Ирена Соколова, която каза няколко думи и приветста участниците:
„Събитията от 1885 г. са спомен за храбростта и саможертвеността на отряда на капитан Стефан Кисов, които историята винаги ще помни и увековечава. Зад стотиците убити и ранени воини, застанали срещу сръбската агресия в защита на своя род и Отечество, стоят победата, часът на нашето Съединение и международното празнаване“, припомни в приветствието си Соколова.

Коментари

коментара