19 винари от село Ярджиловци си премериха вината! Учителят Велин Стаменов изби рибата с 5-годишно бяло вино

Уникална дегустация на младо вино се състоя в перншкото село Ярджиловци на 3-ти ноември, разбра zaPernik.com.

19 яджиловчани-винари се събраха на голяма маса в кръчмата при Фидел и сравниха кой какво вино е произвел. Дегустаторите взеха трудно решение и класираха в топ 3 вината на Велин Стаменов, Йордан Миланов и Веско Велев.
 
Бялото виното на Велин Стаменов завъртя главите на всички и спечели първото почетно място и специална грамота. Решаващо предимство пред останалите беше, че виното е произведено от близо 40-годишната лозница в двора на Стаменов, докато останалите вина са получени от грозде, взето от друг край.
 
На почетното второ място бе определено виното на Йордан Миланов, което също не отстъпваше по качество. А на трето място се класира виното на Веско Велев, което бе определено за най-сладко вино.
 
Двамата подгласници на първенеца получиха награди от шефа на заведението.
 
Уникалното в срещата бе, че нямаше определено жури, а дегустаторите бяха много. В оценката на виното се включиха собственикът на кръчмата Фидел, футболния треньор и организатор на събитието Пепи Анестиев, кмета на село Ярджиловци Данчо Данаилов и много кибици, които срещу такса от 5 лева са пожелали да участват в съревнованието.
 
Срещата на ярджиловските винари е минала толкова добре, че всички искат традицията да продължи и догодина да сравняват реколта 2019.
 
На финала толкова вино се изпи, че кметът Данчо Данаилов обеща на шега до следващата годишна среща да сложи светофар, за да знае кой на къде да тръгне после.

Коментари

коментара