МВР Перник съобщи кога най-често правим катастрофи и губим живота си на пътя

Анализ на Областна дирекция МВР-Перник показа каква е равносметката за пътно транспротните произшествие в периода от 1 ноември 2017г.  до 1 април 2018г. Кога най-често правим тежки катастрофи и губим човешки животи на пътя? И какви изводи могат да си направят шофьорите от статистиката. Вижте!

За периода 1 ноември 2017 година – 1 април 2018 година, пътната обстановка е следната:

с най-голям процент – 13,94 % са пътнотранспортните произшествия с блъскане в предпазна ограда (мантинела). Следват произшествия вследствие на неспазване на дистанция – 11,55% и сблъскване под ъгъл между моторни превозни средства – 10,76 %. В зависимост от броя на населението по общини е видно, че пътнотранспортните произшествия се разпределят равномерно и няма община със завишени показатели за аварийност.

От показателя „Метеорологични условия“ се вижда, че най-висока е аварийността при облачно (39,04 %) и ясно време (34,66 %), което води до извода, че пътнотранспортно произшествие настъпва вследствие на нарушения на скоростните режими.

Показателят „Недостатъци на пътните условия“ показва, че процентите на пътнотранспортните произшествия настъпили по вина на пътноподдържащите фирми са много ниски. Основно катастрофи настъпват по пътища първи клас (47,86 %). Там е и най-високият травматизъм – 75 % от загиналите и 25 % от ранените.

По състояние на пътното покритие, статистиката показва, че аварийността на територията на област Перник рязко се е повишила при дъждовалежи. При мокри пътни платна настъпват 43,82 % от всички пътнотранспортните произшествия; 37,50 % от загиналите и 50 % от ранените.