Пернишки сурвакари лумкат звънци в София навръх Хелоуин

Антихелоуин събитие в София с участието на кукери от Перник организира Националното движение „Хан Кубрат“. То ще се състои на 31-и октомври от 19 часа в градинката пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Всички граждани, които държат на националните традиции, може да се включат и да подкрепят българщината, призовават от движението, съобщава сайтът Кмета.бг.

Хелоуин  e маскарад, който се провежда на 31 октомври най-вече в англоговорящите страни Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Началото си води от келтския езически ритуал Сауин (Samhain) и е един ден преди честването на католическияден на Вси светии. По традиция децата носят страшни костюми, тиквени фенери и обикалят съседите си, като искат бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива ще им „изиграят номер“. Хелоуин се празнува навсякъде по света.

Подобен на този е древният езически ритуал на кукерството, където присъстват същите атрибути – маски с рога и зловещо изражение, животински кожи като целта е гонене на злото.

Християните вярват, че душите след смъртта и Божия съд не се връщат на земята. През 853 г. от Боговъплъщението, от Рождество Христово папа Григорий IV, в опит да замени съществуващия езически ритуал, утвърдил 31 октомври като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици.

В последните дни чуждоземния празник се възприе в България и започна да се празнува, преди всичко от децата. Някои обаче съзират в този зловещ маскарад потъпкване на българските традиции и корени.  При все, че българския аналог Сурва също печели все повече привърженици.
В стремежа си да се потъпка и обезличи чуждата традиция, сега някои родолюбци решиха да преместят Суровата на 31-ви ноември.  Или по-скоро да го празнуват два пъти, тъй като българския празник се празнува на 13 срещу 14 януари.