Първият град издигнал паметна плоча за евреите – жертви на Холокоста е Брезник

Изложба по повод 75-годишнината от спасяването на българските евреи и представяне на книгата „Незабравените лица на спасението“ се състояха в Брезник. Събитието е второто по ред в читалище от област Перник, инициирано от областния управител Ирена Соколова във връзка с Комуникационната стратегия на Република България за 2018 г.

Учители и ученици от горен курс на СУ „Васил Левски“ се запознаха с имената на благородни хора, които проявяват доблест, смелост, деятелност и предотвратяват депортацията на евреите, български граждани, в нацистките лагери на смъртта през Втората световна война.

Председателят на организация „Шалом“ д-р Максим Бенвенисти, който разказа за смелостта и саможертвата на нашия народ, сподели, че Брезник е достоен град, защото тук е издигната първата паметна плоча у нас, която да напомня за евреите, полагали принудителен робски труд по време на Холокоста.

Същата се намира в местността „Гледан” край града, където в периода 1941 – 1944 година са работили евреите от Първа Трудова дружина в Трънска клисура.

Брезничани зададоха и въпроси свързани с Александър Симов, който е един от 42-мата депутати в 25-ото Народно събрание подписали се срещу депортацията на евреите в подписката на Димитър Пешев през 1943 г.

Коментари

коментара