Ето как едно брезнишко село отдава чест на светите братя Кирил и Методий в Деня на народните будители!

Единственият  паметник на светите братя Кирил и Методий в община Брезник ще бъде официално открит в брезнишкото село Слаковци. Това ще се случи на 1 ноември – Деня на народните будители.

Паметникът вече краси центъра на селото. Откриването му ще бъде съпътствано с музикална програма, в която участие ще вземат самодейци от фолклорните състави на брезнишкото народно читалище „Просвещение-1870“. Програмата ще започне в 11:00 часа с приветствени слова от кмета на Слаковци и секретарят на местното читалище „Искра-1932“.

В края на 2016 година мината в Брезник обяви благотворителна кампания за набиране на средства за възстановяване на паметника. Събраната сума от жителите на общината е била утроена от фирмата. Допълнително са били отпуснати още средства от спонсора и със съдействието на Община Брезник паметникът в Слаковци е бил завършен.

„Трейс Рисорсиз“ ни оказаха много голяма помощ. С договор за дарение те ни дадоха 5 000 лева и с платежни съм превела сумата на скулптора, който прави паметника.“, споделиха преди време от читалището в Слаковци, предаде сайтът zapadnо.com.

Коментари

коментара