Запорираха сметката за дарения на таткото на Сиси от Перник. Шестчленното семейство живее на ръба на оцеляването

Преди време хиляди хора в интернет се запознаха с малката Сиси – момиче от Перник, което продава свои рисунки на площада в Перник, за да помогне със средства за болния си баща, болен от рак.

Внезапно се оказа обаче, че сметката на таткото на Сиси е запорирана, заедно с даренията от хората в нея. Какво се случи и какъв е изходът от ситуацията, разказва Нова ТВ в предаването „Събуди се“:

Каква е историята на 6-членно семейство и изхода от омагьосания кръг?

Без лекарства остана баща на четири деца, който е болен от рак на гърлото. Причината е, че частен съдебен изпълнител е запорирал единствената сметка на семейството, която се оказва дарителска. Едва след сигнал на NOVA съдебният изпълнител разбра какъв е произходът на парите.

Правният парадокс е, че законът е такъв – първо запор, а след това проверка откъде, на кого и за какво са средствата.

Историята на 6-членното семейство и изхода от омагьосания кръг разказва екип на „Събуди се”.

Преди четири години социалните отнемат Сиси, Михаела и Ивайла от родителите им. За месец бащата Ивайло успява да си върне децата. Стресът от раздялата с най-милите му същества обаче отключва Кутията на Пандора.  Разболява се. Диагнозата – болест на Ходжкин. След новината за болестта идва и друга – семейната къща, купена с ипотека, е продадена от съдебен изпълнител заради просрочени дългове.

Дълговете се натрупват, докато Ивайло обикаля болниците в търсене на лечение. Семейството напуска родния край и се мести под наем в Перник. Историята на 10-годишната Сиси, която рисува, за да спаси болния си баща, трогва целия град. Добри хора помагат с дарения на семейството да оцелее. Събират около 2000 лв. Преди дни обаче Ивайло отива до банката и разбира, че дарителската сметка е под запор.

От банката обясниха за NOVA, че по закон са длъжни да блокират сметката веднага. В случая произходът на средствата е от дарения и затова по преценка на банката превод няма. Последва писмо с обяснения до съдебния изпълнител. Ивайло не чака неволята и сам си търси правата.

По закон всяка сметка подлежи на запор, а чак след това се установява произходът на парите, обясни пред екипа на NOVA съдебният изпълнител. Често се случва дарения да остават блокирани.

„Вдигаме запора!“, каза чрез телефонна връзка в ефир частния съдебен изпълнител. Това се очаква да стане в началото на тази седмица.

Проблемите остават. 700 лв. на месец са само лекарствата на Ивайло. От държавата семейството получава 140 лв. детски надбавки и 140 лв. пенсия по болест. Заради заболяването Ивайло не може да изкарва пари като строител, помага бабата на децата. Надеждата е скоро Миглена да започне работа като санитар в местната здравна каса.

А какво крепи Ивайло в най-трудния момент от живота си?

„Ако не бяха децата, досега да съм се предал. Но като гледам очичките им…. напред. Колкото и да е трудно“, казва той.

Това е сметката за дарения на Ивайло:

BG19BPBI79294052268501 – Ивайло Стефанов Мутафов

Коментари

коментара