След среща с близките на Ади, Бойко Борисов разпореди промени в закона за донорството

Премиерът Бойко Борисов разпореди Министерството на здравеопазването да изготви предложения за законодателни промени, които максимално да улеснят донорството в България. Това става ясно от стенограмата на днешното правителствено заседание.

След като се срещна с близките на Адриан Петков, Борисов възложи на министър Кирил Ананиев да направи консултации в Народното събрание и да се започне работа по темата.

„На практика сега има още 15 чакащи за бял дроб и 1200 за бъбреци, а в същото време особено след катастрофи или подобни инциденти може да се направи така, че много човешки животи да бъдат спасени”, изтъкна Борисов, предаде БТВ.

„Седнете, отворете темата, още веднъж ви казвам, и вземете най-правилното решение, за да не се стига хора да чакат с месеци за донор с мисълта, че всеки ден ти е предпоследен, ако не се намери такъв”, подчерта Борисов.

Здравният министър от своя страна каза, че е възложил утре до обяд шефът на Агенцията по трансплантации да даде конкретни текстове, които да се обсъдят в ръководството на министерството и да се предадат по най-възможно бързия начин на Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

На днешното правителствено заседание беше одобрен и проектът на Закон за хората с увреждания. По време на обсъждането министърът на финансите Владислав Горанов и вицепремиерът Валери Симеонов изразиха резерви към текстовете на чл. 40 от проекта.

Борисов заяви категоричната си подкрепа за Закона за хората с увреждания. „Ние водихме многократен диалог, поехме ангажимента и държа да си го приемем, така както Бисер Петков го предлага. Ние сме парламентарна република и Парламентът да преценява, в края на краищата те са нашите работодатели. Така че ние сме сложили подписите си, гарантирали сме си, че този текст ще приеме Министерският съвет“, допълни премиерът.

Коментари

коментара