Дърво на 3 века от трънско води в класацията „Дърво с корен“, гласува се до 31-ви октомври

Както вече писахме, над 300-годишния цер от трънското село Рани луг е сред петте дървета финалисти, които са определени да се състезават в конкурса „Дърво с корен 2018“. Гласуването е до края на този месец, а временните резултати показват, че трънското дърво бори конкуренцията и е на път за спечели престижната титла тази година. 

До момента Церът на Рани луг е събрал 467 гласа. А след него, само с един глас разлика е Цера на село Скрино.
Останалите конкуренти са  назад в класацията, можете са ги видите в снимката отдолу.

Гласуването стартира от 3 и ще продължи до 31 октомври, когато ще се излъчат победителите в тазгодишното издание на конкурса „Дърво с корен 2018“.

Можете да гласувате ТУК.

 

Вноговековният дъб-цер в село Рани Луг е  обявен за природна забележителност и е гордост за селото. Той се намира непосредстваено до самия черковен двор на църквата „Св. Николай“. Храмът е изграден през 15-и век. През 1859 г. към църквата е открито килийно училище. В потвърждение на последното са приписките към една от църковните книги – „Апостолът“, намерена в църквата. Дървото до църквата е защитено и в държавния регистър се намира под номер 1494. Дъбът е над 400-годишен. Размерите му са внушителни, а короната му е невероятно красива и хармонична.

Коментари

коментара