Написаха книга за легендите на пернишкия баскетбол и най-успешния отбор за всички времена в Перник

Среща с прославените пернишки баскетболистки на отбора на „Миньор“, донесли най-голямата спортна слава на Перник, се проведе тази вечер в Арт салона. Най-успешният пернишки отбор за всички времена е носител на 6 републикански шампионски титли, два пъти играе на финалите за Купата на европейските шампионки. В 11 последователни първенства – от сезон 1971/1972 до 1982/1983 те печелят 11 медала – 5 златни, 4 сребърни и 2 бронзови , като този успех е безпрецедентен в българския спорт. 

„Аз се вълнувам много, защото баскетболът донесе много радости на Перник“,  с тези думи се обърна към всички кметът Вяра Церовска, която беше сред официалните гости на събитието.

„В тази зала виждам героите на моето време, от моите ученически години. Не мога да не спомена, че съм се чувствам горда от победите на Евладия Славчева, Даниела, Пенка Методиева и Лариса Сашова. Тогава, когато техен треньор беше Георги Чомаков. Нямаше друг спорт толкова силен и важен за Перник. Те оставиха поколения привърженици, които с вълнение присъстваха на техните срещи, вълнуваха се и ги аплодираха“, каза още Вяра Церовска.

Тя благодаря на Стефан Сергиев за книгата му „От Перник до Витенхайм и Кьолн“, която беше представена в рамките на вечерта.

„Книгата ще запази силата и спомена за този спорт. Ще покаже на днешните малки баскетболистки какво значи да бъдеш герой, играч и победител. Да накараш целия град да те аплодира и да се вълнува заедно с теб за твоята игра. Убедена съм, че това поколение е дало вдъхновяващ пример и ще направи малките момичета сериозни баскетболистки,  с които ние ще можем да се гордеем“, допълни още с вълнение Церовска, която беше придружена от нейните заместници Севделина Ковачева и Йордан Павлов и от кмета на кв. „Изток“ Емил Костадинов.  

По време на срещата беше прожектиран и документалният филм „Първи в страната“ на режисьора Димитър Коравски и оператора Константин Терзиев.

Авторът на книгата Стефан Сергиев получи специални благодарности и букет от народния представител д-р Александър Александров, той беше поздравен от десетки граждани, приятели и любители на спорта.

Коментари

коментара