Протест и декларация за чист въздух. Кметът на Перник категорична: Като кмет, доктор, майка и жител на този град здравето на хората ще бъде винаги мой приоритет

Кметът на Перник Вяра Церовска категорично заяви позиция по отношение на замърсяването на въздуха в Перник. В свой пост в социалната мрежа тя се обърна към перничани с думите:

Във връзка с нарастващото напрежение и притесненията на перничани относно замърсяването на въздуха в града от „Топлофикация Перник“ сезирах всички компетентни органи и институции. В резултат на това бяха извършени обстойни проверки от РИОСВ – Перник. Те констатираха нерегламентирано изгаряне на отпадъци от „Хийт Енерджи“ ЕООД, което е в нарушение на Закона.
За мен като кмет, доктор, майка и жител на този град здравето на хората ще бъде винаги мой приоритет и ще държа ангажирани всички институции, за да можем да живеем в една по-добра и чиста околна среда.

Вчера се състоя очакването прослушване на шефа на Топлофикация Любомир Спасов за готовността на Теца за зимния сезон. Перничани се организираха и излязоха на протест  срещу мръсния въздух, който дишат от месеци заради ТЕЦ „Република“.

Според хората ТЕЦ-ът бълва непоносима миризма над града, а съмненията им са, че там нерегламентирано се горят отпадъци.

От няколко месеца насам, ние имаме подозрения, че в ТЕЦ-а се горят неща, които не е редно да се горят – боклуци, които се внасят от други градове. Имаме неофициална информация, че вечер в града влизат камиони, пълни с отпадъци от съседни населени места. Вечер към 8-9 ч има непоносима смрад на пластмаса. От шумохранилището, което от години е проблем за града, обясняват, че има много филтри, които са достатъчно надеждни и не трябва да има замърсяване, но то е факт”, каза Гергана Миланова пред камерата на bTV.

Междувременно общинският съвет в Перник единодушно гласува декларация до компетентните органи с искане да се вземат всички законосъобразни мерки за недопускане замърсяване на въздуха в общината. Обезпокоени от констатираните факти и повишената чувствителност на гражданите, съветниците декларираха своята ангажираност срещу изграждането и използването на инсталации, изгарящи отпадъци, опасни за живота и здравето на жителите на Общината, пише novini.bg

Декларацията ще бъде изпратена до Министерството на околната среда и водите, РИОСВ, Регионалната здравна инспекция и др.

Кметът Вяра Церовска припомни, че при внезапна проверка на „Топлофикация“ експерти са констатирали наличие на силна неприятна миризма и големи количества неорганизирани емисии, също нерегламентирано изгаряне на отпадъци в инсталация за сушене на въглища. Инсталацията е спряна, съобщи Церовска.

Тази инсталация не е собственост на „Топлофикация“, уточни изпълнителният директор на дружеството Любомир Спасов. По думите му тя е разположена на територията на предприятието и ползва неговата логистика. Спасов уточни, че ръководеното от него дружество гори единствено въглища и брикети и използва за разпалване газ. 

Говорителят на гражданския инициативен комитет Валентин Пешев каза, че са внесени четири инвестиционни предложения в общината, в които се предвижда да се горят отпадъци.

Съветниците се обединиха около тезата, че ТЕЦ „Република“ не бива да спира, защото това означава градът да остане на студено през зимата. „Спирането на „Топлофикация“ би било извънредна и кризисна ситуация за Перник, каквито и мерки да вземем“, заяви Вяра Церовска.

Макар и частно, „Топлофикация“ е структуроопределящо предприятие, посочи съветникът Милан Миланов. По думите му държавните органи имат компетентност да направят всичко необходимо топлоснабдителното дружество да не изпадне в критично състояние.

Любомир Спасов увери съветниците, че „Топлофикация“ е добре подготвена за отоплителния сезон

Коментари

коментара