Привикват за обяснения шефа на Топлофикация заради смрадта над Перник

Управата на Перник привика шефа на Топлофикация Любомир Спасов на предстоящето заседание на Общински съвет в града.

Спасов ще трябва да запознае  съветниците относно готовността на дружеството за работа през предстоящия отоплителен сезон 2018-2019г. Това е първата точка от дневния ред на заседанието, което ще се проведе на 5-ти октомври от 09:30ч. в зала „Панорама“. Очаква се обаче точката да не мине без сътресения, имайки предвид огромния скандал в ТЕЦ-а, който тресе целия град от дни и кошмарната миризма на пластмаса, която РИОСВ установи, че идва именно от пернишката топлофкация.

Със сигурност шефа на ТЕЦ-а ще трябва да отговори на доста миризливи въпроси, чиито отговори перничани усещат дни наред.

Припомняме за Инвестиционно предложение на топлофикационното дружество в котлите на ТЕЦ „Република“ да се горят и биомаса, шисти и RDF /модифицирано гориво от битови отпадъци/. Годишно ще се използват до 583 700т въглища, до 122 900 т биомаса, до 30 720 т RDF и до 61 440 т шисти.

Перничани обаче се опасяват, че ТЕЦ Република няма намерение  да инвестира във филтрираща система и  отделящите се вредни вещества ще насищат атмосферата над главите им и щ ги тровят бавно. Масово в Община Перник са подадени възражения срещу подобно инвестиционно намерение, а перничани се организираха и в петиция срещу горенето на RDF.

Още повече, че при внезапна проверка в „Топлофикация“ експерти от РИОСВ констатираха наличие на силна неприятна миризма и големи количества неорганизирани емисии, както и нерегламентирано изгаряне на отпадъци в инсталация за сушене на въглища.

Междувременно ръководството на ТЕЦ-а излезе с открито писмо, в което арогантно обяснява какво е RDF и твърди, че не гори боклук, а инвестиционното му намерение е много хубаво нещо, а протестиращите са „шепа нередовни платци“.

Коментари

коментара