Близките на Ади от Перник настояват за спешни мерки, след оставката на директора на Агенцията по трансплантациите Марияна Симеонова

Ден след като стана ясно, че директорът на Агенцията по трансплантациите Марияна Симеонова напуска поста си, тежко болни и близките им настояха здравните власти да вземат спешни мерки за осигуряването на белодробни трансплантации в чужбина. В момента близо 20 души чакат за животоспасяващи операции, които не могат да се правят в България.

Сред тях е белодорбно болният Адриан от Перник, който е сред първите, които излизат преди месеци пред здравното министерство, за да настояват за спешни трансплантации в чужбина. От седмици той не може да се вижда с външни хора, заради опасността от инфекции.

Много е зле. състоянието му е критично. На венозно и перорални антибиотици е… това ще попречи на бъдещата белодробна трансплантация”, опасява се бащата на болния Адриан.

Затова близките му дойдоха да поискат обяснение – какво е бъдещето му – след като Агенцията по трансплантация остава без шеф.

„Не само въпросите са без отговор, но няма и развитие по обещанията”, казва братът на Адриан Алберт.

„Ако недай Боже стане нещо с Адриан – няма да има ненаказани”, заканва се майка му Анжела.

Според Марияна Симеонова, напускането било по лични причини и нямало да забави договорките с клиника в германския град Есен, където здравното министерство обещава да изпрати чакащите болни. Нямало риск от забавяне и заради скандалите във въпросната болница. Преди дни там беше арестуван ръководителят на програмата за трансплантации.

„Няма да спрат процесите… аз също имам обещанието и уверението, че.ще продължа да помагам”, обясни д-р Мариана Симеонова

Самата Симеонова недоумява защо въобще се е наложило държавата да търси различни болници от тази във Виена, където вече са направени няколко успешни трансплантации. Не било ясно и защо нейната агенция, а не комисията за лечение в чужбина водила преговорите.

От здравното министерство засега не се ангажират с конкретни срокове, в които болните ще могат да бъдат изпращани за лечение в чужбина. Все още не е ясно и кой ще бъде новият шеф на агенцията, съобщиха по Нова ТВ.

„Няма начин да няма начин. Всичко е въпрос на човечност и това да поставяш един човешки живот на лист хартия със сума отдолу е просто смешно”, коментира братът на Адриан – Алберт Петков пред btv.

Негови близки днес така и не чуха кой ще понесе отговорността за забавеното лечение. А докато чакат решение на административните казуси, се надяват да съберат сумата за животоспасяващата трансплантация чрез дарения.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: 

Какво се случва с Ади – момчето с кислородната бутилка от Перник?!

Коментари

коментара