ТЕЦ-ът на Перник иска да ни топли с боклук

Инвестиционнно предложение на Топлофикация Перник за горене на битови отпадъци в пещите си е на път да разбуни духовете в Перник – град, считан за един от най-мръсните в Европа. Предложението е вече от няколко месеца, но вероятно не всички перничани са наясно с намеренията на шефовете на ТЕЦ-а ни.

В групата „Видяно в Перник“ Петра Иванова разяснява ситуацията около предложението и смята да внесе възражение по въпроса. Ето какво пише тя:

„От няколко месеца в Община Перник е внесено инвестиционнно предложение на Топлофикация за горене на битови отпадъци в пещите. Получих информацията от Регионалната инспекция по околна среда. Те нямат право да не се съгласят, нито пък Общината. При всички документи изрядни на хартия те единствено могат да одобрят. Документите са предоставени в общината за разглеждане, изразяване на мнения и възражения. Смятам да се възползвам от възможността да изразя моето несъгласие, защото знаем как стоят нещата на документи, а в същото време как използват всички възможности за пестене на филтри и пречистващи съоръжения и колко замърсяват околната среда. Факт е, че регионалните структури не успяват да упражнят ефективен контрол върху качеството на въздуха, водата и почвите в района. За да се постигне нещо обаче трябва масовост. Моля, които има възможност и темата не му е безразлична да вземе отношение. Нека предотвратим това да не се случи! Срока е до 6.09.2018 г. Който има желание нека внесе своето възражение в Общината ет.13, ст.2 – срок до 06.09.2018г. от 8,00 до 12,00 и от 13,00 до 17,00 часа. Подробности в съобщението на Общината. Дори и да не предприемене нищо, то поне споделете поста или коментирайте, така това съобщение ще стане видимо за повече хора. Ако вие нямате време или желание, то може да попадне информацията в човек, който има отношение към проблема. Благодаря!“, пише Петра Иванова.

Тя припомня, че в София е имало силен обществен отпор на подобно предложение да не се случи.

„Приложено пускам някакво примерно становище. Както и сами ще се убедите от текста искам да конкретизирам – аз не съм против работата на което и да е предприятие на територията на Перник. Аз съм против не спазване на нормите за опазване на околната среда, което е породено от липсата на качествен и ефективен контрол върху производителите. И резултатите са факт“, пише още Петра Иванова за улеснение на перничаи, които искат да се противопоставят на подобно редложение

Инвестиционното предложение на Топлофикация можете да видите ТУК

Коментари

коментара