Видна мома перничанка зашемети с красота и чар на събора в Жеравна – СНИМКИ

И тази година прочутият събор на Жеравна бе залят от присъствието на перничани. В народна носия и с китки на главата в българското минало се върна и областната управителка на Перник Ирена Соколова. Тя публикува снимки от изживяването, на които се вижда, че е в компанията на зам.председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Сред фотосите се забелязва и присъствието на пернишкия бизнесмен и председател на КРИБ Георги Милев, както и на бизнес дамата Весела Барбукова.

Ирена Соколова сияе в с воята носия, а коментарите под поста и преливат от суперлативи: „Много си красива“, пишат приятелте й.

„Една красива българка-достойна за уважение!Добронамерена, отзивчива, общитителна, уважавана и обичана от хората около нея!Чудесна сте г-жо Соколова!Поздрав от Ахелой -Таня!“, пише Таня Йорданова.

Според самата Иирена Соклова Жеравна е магическо място, на което се срещат минало и бъдеще.

Областният управител Ирена Соколова бе сред специалните гости на “Фестивал на фолклорната носия” Жеравна 2018. По покана на неговия създател и организатор Христо Димитров – директор, хореограф и идеен двигател на фолклорен ансамбъл „Българе”, тя представи Перник с две от традиционните за региона носии: Летен Трънски манофил от края на 19 век и Радомирска сая от шопско.

„С радост се потопих в Жеравна, която е специалното място за среща на миналото и бъдещето. В това изживяване всеки влиза доброволно, приемайки условията на фестивалния правилник, които премахват до голяма степен привилегиите на цивилизацията и осигуряват преживяване на скок назад във времето за три дни. Усещането, че си се свързал с корените си от миналото, облечен с автентични дрехи, живеейки сред природата, с натурална храна и без електроника и телефони, а държиш юздите на бъдещето участвайки в обредите и обичаите, с които се нарича за берекет, плодовитост и успех, те кара да преживяваш една друга, много специална реалност, много, много българска, която изпълва с гордост и радост”, каза Соколова при откриването.

За своето дълбоко признание по оказаната подкрепа, губернаторът връчи плакет и грамота на Христо Димитров за активното му съдействие по организацията, провеждането и популяризирането на първия по рода си Църногорски събор „В сърцето на Граово”, който се проведе от 13 до 15 юли т.г. в област Перник. Областният ни управител изрази благодарността си към него за това, че е добър приятел на област Перник, а чрез родолюбивата си дейност утвърждава националната ни идентичност и световен престиж.

Снмки: Фейсбук

Тази година фестивалът Жеравна събра около 20 000 души и бе малко по-специален от обичайното. Всички присъстващи на събоора имаха щастието да присъстват на звездна сваба между британския актьор Бен Крос, който се венча в народна носия за дългогодишната си приятелка българка Дияна.

Сред известните филми, в които е участвал, са: „Колесниците на огъня“ (филм с 4 Оскара), „Стар Трек“, телевизионната адаптация на „Цитаделата“. Крос живее от години в България. С настоящата му вече съпруга се ожениха облечени в български носии и спазиха българските обичаи за бракосъчетанието.

Коментари

коментара