Разкриха точните думи, с които човек подаде фалшив сигнал за пропукана язовирна стена

Ако има проблем с язовирната стена на язовир „Студена“, първите които ще получат информация за това са не гражданите, а държавните органи, които разполагат със система за известяване, каза областния управител на Перник Ирена Соколова. Поводът е че преди дни на телефон 112, гражданин подаде сигнал, че стената на язовир Студена е компрометирана. Това предизвика слухове и паника сред гражданите на Перник.

Обаждането на телефон 112 е направено от лице, което прослушвайки записа чуваме, че то казва: „Говори се и се носят слухове из село Студена, че се е пропукала язовирната стена„.

„Разбирате колко нелепо е това твърдение. От друга страна си давам сметка, че един човек, който е уплашен от тази причина, търси успокоение и достоверност. Подаването на сигнал на телефон 112 по този начин, естествено задвижва системата надолу“, каза Ирена Соколова.

„Органите на МВР ще установят дали разпространението на слуха за пропукан язовир е умишлен или не, аз по-скоро мисля, че не е“, каза Ирена Соколова.

„Не можеш да успокояваш собствените си страхове, прехвърляйки ги върху другите и всявайки паника. В рамките на един час фалшивата новина заля Фейсбук“, каза Ирена Соколова.

Според нея гражданите трябва да са спокойни.

„Горе има екипи от специалисти, работници, които над година и половина работят по един световно утвърден способ за подводно саниране на стената. Място за притеснение няма, но място за слухове има. Винаги нечия глава, пълна със страхове може да роди такава информация. Всеки един от нас трябва да прочита достоверността на информацията. Синдромът „Една жена ми каза“ е много силен“, каза Ирена Соколова.

Според нея свободния обем на язовир Студена е над 5000 кубични метра, а водоемът се изпуска по график.

Коментари

коментара