Нови правила за движението и синя зона в Перник. Вижте за какво могат да ви глобят!

Общинският съвет в Перник гласува Наредба за организация за движението на територията на Община Перник.  В града се въвежда и синя зона.

Наредбата определя правилата и ограниченията за движение по пътищата на територията на общината. Предвижда се забраните за обществено ползване на улици, площади, пътища или участъци за движение на ППС, както регламентирането и създаването на пешеходни зони да се определят с решение на ОбС, а временните забрани ще се налагат със заповед на кмета.

Документът забранява паркирането по тротоарите и на спирките от градския транспорт.
Забранява се поставянето на кофи за битови отпадъци и на всякакви други предмети като столове, маси, щайги и т.н. на пътното платно.
Новата наредба забранява извършването на търговска дейност на пътното платно и на зелените площи между тях.

Не се допуска движението на каруци в централната градска част, както и по улиците с въведена забрана за това, обозначена с пътен знак В10. Там, където е позволено, ППС с животинска тяга трябва да са оборудвани според ЗДП и снабдени с престилки за животинските отпадъци.

Такситата нямат право да чакат клиенти на автоспирките за градския транспорт и на пътните платна.

Контролът по изпълнението й ще се изпълнява от служители на общинското предприятие „Общинско обслужване“, Общинския инспекторат и оправомощени служители на ОД МВР.

Относно синята зона в града, тя ще бъде въвеждана поетапно, първоначално в централната градска част. Все още не са ясни таксите за престой. Шофьорите могат да плащат с мобилно съобщение, със специален талон или с билет от паркинг автомат. От такса са освободени колите на Спешна помощ, пожарна и полиция, както и автомобилите на почетните граждани на Перник.

Жителите, които живея в района на синя зона също ще паркират безплатно, но само един автомобил на жилище, за всеки следващ се въвежда прогресивна такса. На преференциално паркиране ще имат право и и хората с трайни увреждания.

Част от приходите за синя зона ще бъдат вложени в подобряване инфраструктурата на града.


Снимка: pernik24

Коментари

коментара