Ирена Соколова на границата между Перник и Сърбия следи за недопускане на Африканска чума по свинете

Областният управител на Перник Ирена Соколова направи инспекция на ГКПП „Стрезимировци” и изпълнението на мерките за недопускане на заболяването Африканска чума по свинете, научи zaPernik.com.

Преди седмица със заповед № РД 09-647 на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов от 16.07.2018 г., и с последваща заповед № РД – 88 от 19.07.2018 г. на губернатора на Перник, стартираха дейности обезпечаващи превенция и сигурност и съвместни проверки на институциите Областна дирекция по безопасност на храните, Областна дирекция на министерство на вътрешните работи, Митнически пункт „Стрезимировци” и Гранична полиция.

Днешната инспекция констатира, че се прилагат ситуационните мерки за дезинфекция и конторол. На този етап важи забраната за внос на месо, мляко и производните пакетирани и непакетирани продукти. Проверяват се багажи и коли, а при установено наличие на забранени продукти, те се изземват, поставят се във фризери и след това се унищожават. Ако такива храни не бъдат декларирани, нарушителите подлежат на глоба или углавно преследване. Осъществява се и абсолютен контрол на движението на животни, като не се допуска превозването им без документи. До този момент няма регистрирани нарушения.

Граничарите предоставят листовки, в които се разяснява какво представлява болестта, а пътниците се информират в никакъв случай да не пренасят месни продукти. На този етап превозните средства се обработват с пръскачки.

В продължение на съвместните дейности между областния управител и отговорните, оправомощени институции, днес в 16:30 ч., Соколова свиква спешна оперативка с директорите им, на която ще бъде дискутирана актуална информация на епизоотичната обстановка в страната с предложения за допълнителни мерки срещу разпространението на болестта Африканска чума по свинете – изграждането на санитарна яма, улесняваща процеса на дезинфекция.

В началото на юли правителството отпусна 4.5 милиона за предприемане на мерки за недопускане на заболяването в България.