След скандал с доайена на пенсионерите в Перник Катя Христова, създадоха Нов съюз с мото: Не думи и лозунги, а конкретни действия за достоен живот

Снимка: Илюстративна

Нов съюз ще защитава правата на пенсионерите за достоен живот, разбра „За Перник“. До новата формация се стигна след скандал, разразил се през юни месец миналата година, който продължи и в съда.

Припомняме, че през 2017 г. бе проведен Конгрес на СП -2004, на който се опитаха еднолично да отстранят Катя Христова от председателското място. Тогава в знак на протест 85 делегата напуснаха залата, а легитимността на въпросния конгрес до ден днешен се оспорва в съда.

В същото време обаче недоволните от решенията на СП – 2004 учредиха на 5 юни 2018г. Нов съюз на пенсионерите, който открито и без задкулисни действия да защитава правата им, а за председател на новия съюз бе избран инж. Петър Петров.

Така по инициатива на пенсионерски ръководители и активисти от областта в Перник наскоро беше проведена среща-разговор с инж.Петър Петров – председател на учредения и съдебно регистриран  Нов съюз на пенсионерите. Тя се ръководеше от Катя Христова – председател на Обл.Съвет на СП-2004 Перник. Присъстваха представители от общините Перник, Радомир, Брезник и Трън.

Ето какво разказа за срещата инж. Стефан Стефанов, член на ЦС и ИБ на НСП- Перник:

Инж.Петров подробно обясни причините за учредяването и необходимостта от новото сдружение,а така също и за налагането на нов стил и метод на работа. Стил и метод,които да върнат вярата в хората ,да ги мотивират,да ги направят съпричастни  и да ги ангажират с участие в действията за решаване на техните проблеми.

  Като основа за дейността ще се използват международните и национални документи за насърчаване на активния живот на възрастните хора.

  Г-н Петров запозна присъстващите с първите стъпки по трите главни направления- ниските доходи,трудно достъпното здравно обслужване и социалната изолация. Той конкретно посочи кои въпроси ще се поставят и обсъждат с държавните органи и институции и кои с органите на местното самоуправление. Ясен отговор беше даден и на това,как ще се изграждат структурите на новия съюз.

  Интересни мнения и предложения дадоха участниците  от с.Дивотино,гр.Брезик,с.Дрен,с.Друган,гр.Радомир,кв.“Тева“,кв.“Калкас“,  кв.“Клепало “ и др. Всички посочиха,че за да имаме успех е необходимо обединение около ясни социални цели и единство в провеждането на конкретни действия за тяхното постигане.

  По-късно през същия ден инж.Петър Петров се срещна и разговаря с пенсионери в гр.Брезник и взе активно участие в празничното мероприятие на Общинската пенсионерска организация.

Коментари

коментара