Слънчеви усмивки и горещи танци върнаха лятото в пернишкото кметство Църква на Петровден – СНИМКИ

Традиционният местен събор по случай Петровден празнува днес пернишкото кметство  „Църква“. Мрачният последен юнски ден беше озарен слънчевите усмивки на стотиците гости, дошли да се повеселят и да си споделят хубавия празник.

Програмата в центъра на кметството започна още в ранния следобед с изпълнения на самодейни колективи от местното читалище, които показаха богатството на фолклора със своя певчески и танцов талант.

Началото на народните веселия постави кметът на община Перник и областен координатор на местната структура на ГЕРБ Вяра Церовска. Тя пожела на всички весел празник и хубавите български традиции, съхранили българския дух, да ни сплотяват още дълги години.

„Щастлива съм да видя толкова много хора днес тук, защото няма нищо по-ценно от приятелството, от хубавата музика, от възможността да се съберем заедно и да си кажем блага дума. Честит празник на „Църква“! Честит празник на кмета, който е грижовен стопанин, отдаден на проблемите и  предизвикателствата на това красиво място и неговите жители“, заяви градоначалникът.

Събитието беше уважено още от областния управител Ирена Соколова, кметове на населени места и общински съветници от  ГЕРБ.

„Квартал “Църква” в последните 10 години се развива, защото е привлекателно място за живеене както за перничани, така и за все повече софиянци. Въздухът тук е чист, водата е бистра, мястото е спокойно и уютно. Кметът облагородява всяка територия малко по малко, но видимо и с напредък. Все повече млади семейства избират да отглеждат децата си в квартала и се убеждават в множеството му преимущества. Радвам се, че “Църква” се променя и развива в правилната посока, а направеното дотук ще остане за бъдещите поколения”, каза губернаторът на Перник.

Поздравителен адрес беше прочетен от името на народните представители от ПП ГЕРБ  Красимир Велчев и д-р Александър Александров.

„Пожелаваме на всички жители и гости да се насладят на неповторимата атмосфера на празничния ден, защото там, където народните традиции са живи, са здрави родовите корени и е силен националният дух. Носим ги във вените си, в спомените и душите си. Предаваме ги от поколение на поколение и така миналото намира своята проекция в бъдещето“, се казва в поздрава. Представителите на законодателни орган в България отправиха пожелание за здраве, мъдрост и благоденствие.

Поздрав отправи и кметът на населеното място Румен Петров, за когото празникът беше двоен, след като вчера беше дарен с внуче. Той пожела на хората здраве и много прекрасни мигове, споделени с приятели и близки до сърцата хора.„Обичайте родния си край, пазете направеното и бъдете все така добронамерени, отзивчиви и гостоприемни“, призова кметът на населеното място.

Както повелява традицията, местните отбелязаха празника с  богата празнична програма. Центърът на „Църква“ беше огласен от песни, а десетки гости се хванаха на извилото се хоро. Празненството продължи с богата фолклорна програма. Накрая празнични илюминации озариха небето над квартала.

Коментари

коментара