Областният на Перник Ирена Соколова се снима с всички фермери на празника на млякото в Трън. Японският посланик доволен: Киселото мляко е мост между България и Япония

След две годишно прекъсване за осми път се проведе фестивалът на киселото мляко в Трън миналия уикенд. Тази година освен кисело мляко той включваше различни произведения на кулинарното изкуство, различни видове мед, сладка, сувенири и книги. 

 

Празникът на киселото мляко беше организиран със съдействието на „Ел Би Булгарикум“ и фондация „Д-р Стамен Григоров“. Близо 30 производители от Трънско, Брезнишко, Земенско и съседни общини взеха участие като изложиха на специални щандове произведените от тях мляко и млечни продукти, различни видове мед, сладка и др.
Преди официално да бъде открито събитието, десетки хора обсадиха щандовете, за да дегустират, да разгледат или да си купят продукт или стока, предаде zapadno.com. Своя продукция или художествено произведение показаха: Клуб на пенсионера от град Трън, ЦСРИ-Трън, ЦОП „Дъга“-Трън, фондация ПИНК-Трън, жители от трънските села Радово, Бусинци, Студен извор, Велиново, Туроковци и Зелениград, сладкотека „Ждрелото“ от трънското село Ломница, Гергана Гигова от трънското село Неделково, фермерът от брезнишкото село Гигинци Цветелина Алексова, народно читалище „Крюгер Николов-1922“ от земенското село Пещера, Юлияна Борисова от пернишкото село Мещица, Сашка Савова от трънското село Мрамор, Клуб на художници-приложници (дамски клуб), производител на мед от пчеличките на дядо, Юлия Петрова от трънското село Ломница и издателство „Еньовче“ от София.
В програмата на „Екомилк“ 2018 се проведоха няколко конкурси. Конкурс за най-добре приготвени домашни млечни продукти, кисели млека, сирена, кашкавали, който беше журиран от Николай Кошутански – оперативен директор производствена база „София“ и член на съвета на директорите на „Ел Би Булгарикум“ ЕАД и Екатерина Грозданова – специалист по маркетинг и реклама. Конкурс „Художествени занаяти“, който беше журиран от Михаил Лалов и Сашка Иванова. Конкурс „Творци в домашна кухня“, който беше журиран от Цветислава Цветкова – кмет на Община Трън и Емилия Миланова – секретар на народно читалище „Гюрга Пинджурова-1895“. Конкурс за най-атрактивна дегустация, в който дегустират Юлия Григорова – един от наследниците на доктор Стамен Григоров и бивш председател на фондация „Д-р Стамен Григоров“ и Румяна Младенова – заместник-кмет на Община Трън. Конкурс за най-добре подреден щанд, който се оценяваше от Ирена Иванова – председател на фондация „Д-р Стамен Григоров“ и Евгения Такова – директор на дирекция „Устройство на територията общинска собственост и инвестиционна политика“ в Община Трън. Наградите за най-добрите бяха млечни продукти от „Ел Би Булгарикум“.
Специални гости на събитието бяха областният управител на Перник Ирена Соколова, както и Н. Пр. Масато Ватанабе – посланик на Япония в България. Губернаторът поздрави домакините и производителите на млечни продукти от областта с думите:
„Празникът на киселото мляко е уникален по своята същност. Той е символ на гордост, защото трънчанин е откривател на лактобацилус булгарикус – бактерията, която предизвиква ферметацията, необходима за получаване на българско кисело мляко. Това е д-р Стамен Григоров от с. Студен извор, чиято къща днес е превърната в единствения по рода си в страната ни Музей на киселото мляко. Йогуртът, както е другото име на млякото ни, разнася славата на България по света. Европейските лидери по време на Европредседателството също опитаха от млечните ни произведения и оцениха високо техните вкусови качества. Съхранявайте кулинарното ни наследство, което е част от традицията и историята ни“, каза Соколова.
Япония произвежда кисело мляко по български лиценз от началото на 70-те години на миналия век. По вкус българското кисело мляко наподобява това, което е произведено в Япония. Това мнение сподели японският посланик след дегустацията на щандовете в град Трън. „Опитах сирене и кисело мляко. Особено киселото мляко, което опитах тук е много близо до това, което ям в Япония. Като дойдох тук наистина усетих, че киселото мляко е нещо като мост на България с Япония“, сподели Негово Превъзходителство Масато Ватанабе.
Празникът на киселото мляко в Трън продължи с дегустация и фолклорна програма, в която участие взеха народната певица Сорина Богомилова, както и младото фолклорно дарование Антонио Симеонов.