Отива му, нали? Кметът на Квартала Емо Костадинов се барна в народна носия за Еньовден

Кметът на Кметство Изток Емил Костадинов зарадва всички присъстващи на Регионалния фестивал на любителското творчество на възрастните хора от Югозападна България, който се проведе в местността „Ладовица“ в Перник. Форумът е посветен на един от най-красивите и изпълнени с магия дни в народния календар – Еньовден и се провежда за седма поредна година.

Кметът на Кметство Изток Емил Костадинов се бе облякъл тематично за събитието в етно стил. Той даде старт на феста с думите:

„Празници като днешния са връзката ни с традициите, които като българи така ревностно пазим. Народните обичаи и фолклорът са част от културно-историческото и обществено развитие на всеки народ. Те са мост, който свързва миналото с настоящето и бъдещето и носят своята неповторима и богата символика. В тях е събран будният дух на народа. Ние имаме пълното основание да се гордеем с българския фолклор, защото пъстра и неповторима е нашата народна музика“.

Стотици гости, сред които бяха народният представител д-р Александър Александров, зам-кметовете на община Перник Севделина Ковачева и Йордан Павлов и областният управител  и национален лидер на Жени ГЕРБ Ирена Соколова, се потопиха в магията на автентичния български фолклор.

Над 340 изпълнители и състави към читалища и пенсионерски клубове от югозападния край на страната се надиграваха, надпяваха и показаха запазените и до днес родни обичаи.

Поздравителен адрес беше прочетен от името на кметът на Перник Вяра Церовска. Тя изрази благодарност към всички участници, които развиват и съхраняват съкровищницата на фолклора и отправи пожелание за здраве, мъдрост, късмет и просперитет.
Поздрав към всички присъстващи на празника отправи и губернаторът на Перник Ирена Соколова.


„Нека на това седмо издание на Фестивала за народно творчество си пожелаем още дълги години да се събираме тук, да съхраняваме вековните традиции и обичаи и да отстояваме българското. Нека покажем на децата си красотата и богатството на фолклора, а на днешния Еньовден, събрали росата от билките, да си отидем със здраве, така че през цялата година да сме изпълнени със жизненост и радост“, заяви Ирена Соколова.

Фестивалът има за цел да запознае широката публика с богатството на  българското фолклорно изкуство и има конкурсен характер. Участниците бяха оценявани от професионално жури в състав Председател: доц. д-р Наталия Рашкова – председател Институт за  етнология и фолклористика с етнографски музей при  Българска академия на науките /ИЕФЕМ при БАН и  членове – Цветанка Стоянова Атанасова – етнолог от град Перник и Милчо Цветков Георгиев – етнохоролог от Перник.