Обществено обсъждане – какви да са новите такси на Община Перник

Обществено обсъждане на новата наредба определяне и администриране на местните такси и цени на услугите на територията на общината се състоя днес в конферентната зала на Двореца на културата. В обсъждането участваха кметът Вяра Церовска, заместник-кметът Денислав Захариев и директорът на дирекция „Местни приходи и такси” Ивета Боянова.
Сега действащите цени на местните такси и услуги са изключително ниски и размерът им не е актуализиран от години.

 

В новата проектонаредба някои от услугите въпреки корекциите остават по-ниски в сравнение с други общини. Оптимизирането е в резултата на реалната икономическа обстановка и ще доведе до повече приходи на общината,обясни кметът Вяра Церовска.
При разработването на наредбата е направено сравнение с още пет града в страната със съответстващ брой на населението като Кюстендил, Враца, Габрово, Стара Загора и Бургас. В тези градове таксите и услугите са много по-високи, отколкото в Перник .С новите предложения се стремим да ги изравним,но на места пак са по-ниски,обясни заместник-кметът Денислав Захариев.
Например издаването на скица на недвижим имот с указан начин на застрояване и с нанесени подземни комуникации става 30лв.Толкова е и във Враца, но докато там презаверката на скица с изтекъл срок е 10 лв, за Перник ще е 6лв.
По-ниски в сравнение със сравняваните градове са цените за ползването на спортните обекти.
Използването на СЗ“Кракра“ с изкуствено осветление ще е 30 лв на час, в Благоевград е с шест лева повече , докато в Стара Загора е 1200 лв. на ден.
Корегирани са и цените на обредните дейности в Перник, които не са пипани от години,а хората изискват добра услуга и качество,обясни Явор Ангелов от общинското предприятие“Обредни дейности“. В предложенията ползването на единично гробно място за вечни времена от 50 става на 150 лв. В сравнение с Велико Търново цената започва от 1800 до 2500 лв.
Сега действащите цени не покриват и 50 % от извършените услуги от общинското предприятие, въпреки това се полагат усилия да се подобри качеството на услугите. Ангелов отбеляза ,че благодарение на новия кметски екип гробищният парк вече има нов траурен комплекс на Европейско ниво. Ако хората искат да платят за поддръжка на гроб и вместо тях за мястото да се грижат служителите на „Обредни дейности“ това ще става срещу 80 лева за цялата година. Но дори и тази цена е по-малка в сравнение с услугите ,които предлагат частните фирми. В сравнение с Петрич цената е 150 лв.
Явор Ангелов е убеден ,че с новите предложения за заплащане на услугите ще могат да покрият разходите за 2016 година.
Новата наредба е публикувана на сайта на общината. Гражданите могат да дадат своите предложения на посочените телефони или по имейл.
Наредбата ще се обсъжда и гласува в Общинския съвет на заседанието, насрочено за 18-ти февруари.

Коментари

коментара