Доброволци си купили камера, за да ловят бракониери на язовир „Пчелина“, резултатът: За три месеца нито една нелегална мрежа

Перник е един от най-засегнатите области по отношение на нерегламентирания риболов. Спешна законодателна инициатива доведе до криминализиране на това деяние, а областния управител разпореди строг контрол на язовир „Пчелина“. Днес на работна среща в областна администраия бяха докладвани и резултатите.

 

Юри Цеков от ИАРА каза, че в следствие на проверките са направени само три акта, които са за без билет за риболов. Проверки са правени и на суша и по вода, но незаконни мрежи не са открити.

Един от рибарите е глобен и заради неспазване на полицейско разпореждане, а в него били открити мрежи. Била е образувана преписка, която е отказана от районна прокуратура, каза на срещата директора на полицията в Перник комисар Димитър Попов. На нарушителя му е наложено административно наказание. „От този момент натам не сме имали сигнали, въпреки че провеждахме срещи и беседи и с местното население“, допълни Попов.

Според представители на рибоопазващите култури бракониерството на язовир „Пчелина“ е сведено почти до минимум. Един от доброволците – Марио Антонов каза, че в седмицата имали задължително по пет проверки. Те дори са си закупили термокамера за нощно наблюдение с обхват 2,5 километра. Камерата струва 5500лв. и е закупена с лични средства от доброволците. Отделно камерата проверките вървят и по вода, като с един трал се събират дънните мрежи, ако има такива, правят се и дневни огледи, каза още Антонов. Той допълни, че от месец март насам до сега не са констатирани нарушения.

Поправките в закона за рибарството трябва да бъдат приети в срок до 12-ти юни, каза Антонов и изрази притеснение, че ако доброволците спрат да патрулират бракониерството ще се възобнови. Рибата се пласирала в София, а за нарушителите не било проблем да си набавят фалшив документ за произход.

Перник ще има вече не един, а двама инспектори на Изпълнителната агенция по рибарстно и аквакултури. Те ще имат същите правомощия по задържане на бракониери, както и полицията, но няма да имат право на огнестрелно оръжие.

Андонов алармира и за друг съществен проблем: сервитут на язовир „Пчелина“ съществува деюре, но дефакто няма защитена зона, отговаряща на действителното състояние.

„Най-хубавия и най-живописен залив на язовир „Пчелита“ – Радибош, до ден днешен има човек, който казва че имотите са негови, това е факт, има скици, има цялата документация, и събира такса паркинг от всички риболовци. 2 лева за риболовно място. Това абсолютно никъде на държавен водоем в България го няма. Това което призовавам е държавните институции да направят така, че да се освободи малко отстояние от бреговата ивица и всички любители да могат да практикуват риболов. Защото в момента това е един пладнешки обир„, коментира Марио Антонов.

Язовир „Пчелина“ е тотално обезрибен. Между 25 и 30 тона риба от там се пласират нелегално на пазара. Платежоспособни риболовци в момента ходят в Гърция вместо тук, където има условия за риболов. Според доброволците спортният риболов ще развия района на Ковачевци, ще подпомогне търговията и туризма.

Коментари

коментара