Над 120 малки полицаи получиха грамоти на грандиозно тържество

С грандиозно тържество приключи обучението на първата група доброволци в Националната превантивна програма „Детско полицейско управление“ в Пернишка област.

124 деца от региона получиха удостоверения, а петте отбора купи по случай успешното завършване.

С грандиозно тържество днес приключи обучението на първата група доброволци в Националната превантивна програма „Детско полицейско управление“ в Перник. В двугодишния срок на обучение взеха участие 5 доброволни формирования  – две от Перник и по едно от Радомир, Брезник и Трън. 124 деца усвоиха различни интересни и полезни неща, които да им помогнат да вземат правилните решения в трудни ситуации, да се справят с различни предизвикателства – в къщи, в училище, на улицата и в планината, да знаят своите права и отговорности пред обществото, да се научат да работят в екип, да проявяват уважение и толерантност към различните от тях.

Целта на Програмата е постигната, отчетоха организаторите и партньорите. Ранна превенция на подрастващите, утвърждаване на ценностно отношение към законите в страната, изграждане на гражданска позиция и развитие на гражданска компетентност, стимулиране на прилежност и инициативност, както и повишаване на доверието към институциите са основни елементи на инициативата.

Със ставане на крака и звучене на химна на Р. България започна програмата по случай завършването. Препълненият до краен предел театрален салон при Обединения детски комплекс – Перник събра много гости, родители, учители, партньори и разбира се самите участници и техни връстници от 5-те училища в областта.  

Официални гости на тържеството бяха областният управител на Пернишка област г-жа Ирена Соколова и заместниците й, кметът на Община – Перник д-р Вяра Церовска и заместниците й, кметовете на общините Брезник и Трън. Гост от ГДНП бе г-жа Ваня Славчева, национален координатор на програмата.   

Две години децата от ДПУ бяха обучавани от полицейски служители – инструктори по полицейска лична защита. Благодарение на тях доброволците усвоиха много ценни знания и практически умения по полицейска лична защита. Демонстрация на наученото представиха доброволци от Детско полицейско управление при 10 Основно училище „Алеко Константинов” – Перник, представили Областна дирекция  на МВР – Перник на национално спортно състезание в гр. София.

Демонстрации за всички присъстващи направи отбора по таекуондо на спортен клуб „Калоян Ладимекс” с треньор Калоян Ивов , печелили много медали в национални и международни спортни прояви и представяли достойно Перник.

Всички деца получиха удостоверения за завършено обучение, а купите на петте отбора връчиха областният управител на Пернишка област г-жа Ирена Соколова, кметът на общ. Перник д-р Вяра Церовска, кметът на кметство „Изток“ г-н Емил Костадинов, зам.-директорът на ОДМВР – Перник комисар Сашко Христов и старши комисар Димитър Попов – директор на ОДМВР – Перник.

Приветствие от името на директора на ГДНП главен комисар Христо Терзийски прочете директорът на ОДМВР – Перник, а г-жа Соколова и г-жа Церовска  поздравиха децата с успешното завършване и им пожелаха на добър час в нови предстоящи инициативи.

Накрая, както при всяко тържество младите бюстители  на реда хапнаха по парче торта, специално направена за случая и подарена от Областна администрация – Перник, която осигури и удостоверенията и купите.

Отборите и партньорите в инициативата направиха много снимки за спомен и си тръгнаха доволни от свършеното през двете години.

Коментари

коментара