Майката на блъснатото от джипа на Славчо Трънски дете: Обжалваме невинноста на бившия кмет, очаквам справедливост!

Както вчера писахме, бившият кмет на Трън Станислав Николов, чиито джип блъсна дете пред училището, е оправдан за провинението си. А ето какъв е коментарът на майката на малкия Ивайло – Анита Гълъбова?

„Законите трябва да са за всички, не само за бедните и за слабите. За случая със сина ми Ивайло прокуратурата си свърши работата. Сега очаквам същото от съда на следващата инстанция“, казва Анита, цитирана от „24 часа“. Близките на момчето са решени, че ще обжалват оправдателната присъда на Николов пред Окръжен съд Перник.

Припомняме, че драмата с момчето излезе на показ едва когато се завъртя в медиите. Преди това трънския съд се опита да покрие кметът Николов, като установи, че „детето се е блъснало само“ в джипа му, вследствие на което получава сериозни травми и е с половин черен дроб и изваден далак. Какъв сблъсък за едно дете първи клас, а?! Междувременно близки на момчето и свидетели на „сблъсъка“ започват да получават заплахи за живота си и тормоз от приближени до тогавашния кмет хора. При старта по делото ключовият очевидец Любка Лазарова твръди, че е била заплашвана от кмета Николов, който почернил живота й, искал да пропъди семейството й, спрели майчинските на дъщеря й и Станислав Николов я бил нарекъл „голтачка“. Случаят стига до ушите на премиера Бойко Борисов, който изказва крайно възмущение от кмета Станислав Николов, издигнат от партия ГЕРБ.

„Нито искам да го виждам, нито да го чувам“,

каза тогава премиерът за трънския кмет.Прокурор Цацаров се самосезира и премества делото по случая в пернишкия съд. Славчо Трънски напуска кметския пост, заплашва го присъда от 3 години затвор. С делото обаче, в пернишкия съд се мести и съдия Михаил Алексов, който удря чукчето и услужливо отсъжда, че кметът е невинен…..Следва продължение….

А междувременно…

Разследващите в Перник установиха, че Николов не е бил внимателен и не намалил скоростта въпреки, че приближавал към училището. Не се е съобразил със знака „Внимание! Деца!“ и е блъснал Ивайло. Тезата на обвинението е, че кметът е карал с 25 километра в час, но въпреки тази скорост не може да спре при внезапна поява на детето.

„Възможност за предотвратяване на инцидента е имало, при условие, че скоростта не е надвишавала 11 км.ч.„, казват от прокуратурата позовавайки се на експертни заключения.

Делото приключва на 18 май, тази година, а майката на блъснатото момче Анита ясно си спомня думите на съдия Алексов: „Признавам Станислав Николов за невинен!“

Николов не присъства на нито едно от заседанията по делото. Това е негово право по закон, тъй като е съден за леко престъплание и той се възползва от случая.

По време на делото съдът назначава четвърта комплексна екпертиза за катастрофата. Тя сочи, че „тежките травматични увреждания на Ивайло са в резултат на действието на твърди тъпи предмети със значителна сила“, но не казва какви са. В заключението си експертите обясняват, че нараняванията на Ивайло са от удар при притискане. Според вещите лица в момента на удара джипът на Николов се е движел между 16 и 20 километра в час, пише „24 часа“.

Любопитно е, че трънчани още преди старта на делото коментирали, че бившия трънски кмет ще бъде оправдан, пише още вестникът, като цитира думите им:

„Ще се спаси. По-зъл е и от Ценко Чоков. Недосегаем! Два пъти е отстраняван от кметския пост заради разследвания. После винаги се връщаше, защото делата се прекратяваха. „

Към момента Станислав Николов се занимава с частния си бизнес в земеделието.

А Ивайло……

все още не се е отърсил от случката с катастрофата, не смее да пресича улицата сам. Съучениците му ходят сами на училище, а той още не, разказва майка му Анита.

Този месец момчето завършва трети клас. Мечтае да стане полицай. Играе и футбол по 2 часа на ден, но родителите му непрекъснато следят състоянието му, дали не се преуморява и с какво се храни, заради проблемите с черния му дроб.

Коментари

коментара