Самобитният майстор от село Сопица Милан дяла макети от дърво и помага на цяло село – СНИМКИ/ВИДЕО

В китното брезнишко село Сопица, което се слави в региона и страната със своята приятна на вкус вода на чешма „Слана вода“ живее сопичанинът Милан Миланов. Той е самобитен майстор на творби от дърво и досега е имал една единствена изложба, която е била преди няколко години в град Брезник. Първото си интервю пък даде специално за Zapadno.com, в което разказа за майсторлъка да правиш от нищо нещо.

Милан Миланов е на 78 години и активната част от живота си е ремонтирал трактори, комбайни и други селскостопански машини, след което 8 години е работил в пернишкия завод „Стомана“, откъдето се и пенсионирал. С хобито си се занимава от 2012 година, а идеята за това му дошла от ремонт на къща на негов съселянин. „Е, горе един си правеше ламперия – облицовка на едно бунгало и му оставяха парчета. Понеже и те имат такова барбекю и имат старовремски работи, запазени котли, съдове и такива. И викам: Нема да изхвърляте тия дъсчета, ще ми ги дадете да се опитам аз да направим един сувенир.“, спомни си Милан Миланов. Освен, че се занимава със своето хоби сопичанинът помага и съселяните си. Той поправя счупени земеделски и градински ръчни инструменти.

Първото му произведение от дърво е бъкле, което е предназначено за транспортиране на вода за жътварите в полето. Качеството на бъклето е да запазва температурата на водата без да може тя да се стопли, както в други съдове за течности. Самият съд Милан го направил бързо и гледал за пример стари и изгнили бъклета, които били в дома му. Самобитният майстор споделя, че повечето творби е направил след като е виждал техни модели в списания, по телевизията или в магазини.

Макети на къщи, зеделски ръчни инструменти, предмети от бита в селските къщи са част от колекцията му, която краси двора на неговия дом. През месец май 2013 година тогавашния директор на Общински исторически музей-Брезник Симеон Мильов предложил на Милан да покаже творбите му чрез изложба в Брезник. Така произведенията от дърво на самобитния творец се докоснали до по-широка аудитория чрез изложбата в музея. В личната колекция на сопичанинът присъстват егрек, кошара, хеликоптер, мост и река с гъска под него, триколка, вятърна мелница, каручка, кладенец, тъкачен стан и други интересни миниатюрни красоти, които смело могат да конкурират откритата експозиция „България на длан“ във Велико Търново.

През последните 6 години Милан е изработил над 100 произведения от дърво, като има и едно декоративно колело за саксии, което е от желязо. Колелото изработил след като гледал модел на подобно от Гърция, предоставен му от жена. След като изработил своя модел декоративно колело жената възкликнала, че го направил по-добре и от гръцкото. Освен в къщата му негови творби от дърво могат да бъдат видяни в местното кафене, в кметското наместничество на Сопица и в частни домове.

Сопичанинът признава, че пари за фигурите и макетите си не взима, но пък имало и случай, в който изкарал 50 лева след като му било поръчано да направи мини овчарник. Изработил си и един на себе си, който е поставил до мини егрек с две столчета в него. Различно време му отнема направата на една творба, но в повечето случаи от един материал изработва няколко еднородни предмета. „При направата пръчката трябва да е жилава, да не се чупи като се плете, защото на места започва от нула и нагоре и става гъсто.“, споделя самобитният творец.

Колекцията на открито на Милан привлича вниманието на минувачи по улицата. „Идват, особено такива, които са новодомци и живеят по София и Перник. Повече общувам с такива хора отколкото с местните. Като идват гледат всичко, но който дойде – не го връщам.“, каза още Милан Миланов.

 

Вижте какво още каза Милан Миланов пред камерата на Zapadno.com и разгледайте снимки от творбите му след видео интервюто:

Коментари

коментара