Нещо се случва с Батановци!

Малкото градче в пернишка област Батановци от дълги години тъне не само в бурени, но и в забрава. Това, с което се свързва обикновено градчето е с един от най-големите заводи за месо „Колбасо“, който дава препитание на местните и на хора от околните села. Батановци е и единственият град в страната, който няма собствен православен храм…

В последно време обаче това се променя благодарение на инициативата на младите жители на Батановци.

А резултатите вече са налице: Батановци започва да се превръща в пример как едно задружно общество може да постигне мечтите си.

Сбъдването на една мечта…

Църковното настоятелство за построяване на черква в Батановци в последните две години се активизира и с малкото събрани дарения от хората започна изграждането на новия храм Свето Успение Богородично. Есента на миналата година багерите дойдоха на уреченото място и започна градежа. Нещо повече – местните жители, млади и стари запретнаха ръкави и сами се включиха в строежа. Батановчани започнаха набирането на средства и в национален ефир, а всички награди на батановчани отиваха в дарение за каузата. Именякът Йордан, който извади кръста от водата на Йордановден дари наградата си, паричнатата награда на батановските сурвакари от фестивала Сурва също отиде за храма, много пернишки села направиха същото. Държавата също обеща 14 хиляди лева за каузата.

Много местни фирми се включиха с дарения и помощ. А последното дарение бе направено от фирма ДЛВ, която даде за градежа 14 кубика бетон и безвъзмездно предоставена техника.

В борба за историческо наследство

Още една инициатива тръгна от град Батановци – за съхранението и раставрацията на уникалната стогодишна сграда на тухлената фабрика, намираща се в града. Желанието на батановчани е да превърнат уникалната постройка в архитектурен паметник. Историята на стогодишната постройка също е любопитна, тя е построена на бас между собственика и архитекта. Можете да прочетете повече за това тук: Стогодишната сграда на фабрика “Струма” в Батановци – архитектурното чудо, построено на бас между собственика и архитекта. Батановчани с петиция да бъде обявена за паметник на културата – ПОДПИШЕТЕ!

Спасете нашите деца!

За съжаление, както навсякъде, така и в Батановци едно малко невръстно момиченце се нуждаеше от помощ, за да живее. На малката Йоанка трябваше да бъде присаден костен мозък. Хората от Батановци застанаха зад каузата й за живот, батановските деца подредиха любимите си играчки в благотворителен базар, за Йоли бе организиран голям концерт в Перник и в крайна сметка чудото стана – парите за лечението на момиченцето бяха събрани! 

И още…

Но всичко това не е достатъчно, за да живеем по-добре. Винаги има още какво да се свърши. Така смятат младите хора на Батановци, които отново излизат на улицата – не за протести, а за да облагородят градчето си. По доброволна инициатива на младежи от БСП Перник и впоследствие включили се и млади момчета от Батановци беше възстановена градинката пред читалището в град Батановци.

Младежите призоваха бабите от Батановци да донесат и насадят от цветята в градините си, а след това започна и завърши успешно и почистването на басейна
и поставянето на ограда.

Емоцията от това да бъдеш добър, сплотен, да спреш да се оплакваш, а да дадеш от себе си, е несравнима. Тя води след себе си желание и енергия за още и още грижа и красота, желание да пазиш онова, което си направил, уважение към труда, който си дал. И за това младите хора на Батановци са категорични:

Ние продължаваме с добрите инициативи, който иска може да се включи!

Снимки и информация:Фейсбук