Румен Радев: Обществото ни очаква визия и отдаденост за изграждането на модерни въоръжени сили

Президентът Румен Радев връчи висшите звания на 11 военни. Това стана на церемония, която традиционно се проведе преди празника на българската армия –  6 май.

„В изпълнение на една добра традиция, днес в навечерието на големия християнски празник Гергьовден с огромно удоволствие връчвам пагоните на достойни и уважавани български офицери. Те са удостоени с висше знание в израз на високата оценка на техните лични и професионални качества. Искам да заявя, че в същото време очакванията към вас са огромни – българският народ очаква от своите висши военнослужещи сигурност в един несигурен свят”, обяви Радев, цитиран от "Фокус".

Вижте още новини от България!

„Министърът на отбраната и неговият екип очаквaт от вас висок професионализъм, експертиза и отговорност при ръководството на българската армията и отговорност. Вашите подчинени очакват лидерство и грижа за тяхното професионално и кариерно развитие, за повишаване на техния социален статус и мотивация. Обществото ни очаква визия и отдаденост за изграждането на модерни въоръжени сили, за законност, прозрачност, ефективност и ефикасност в реализацията на процесите по модернизация. Като президент и върховен главнокомандващ очаквам от вас да се водите изцяло от интересите на народа и да отстоявате офицерската си чест. Убеден съм, че с вашия висок професионализъм, компетентност и умения, с изразените лидерски качества и висока мотивация вие ще отговорите на тези очаквания и ще работите все така последователно и решително за реализирането на авторитета на българската армия“, каза още държавният глава.

Удостоените бяха генерал-лейтенант Андрей Боцев с висше офицерско звание „генерал“, бригаден генерал Иван Лалов – с висше офицерско звание „генерал-майор, полковник Митко Григоров – с висше офицерско звание „бригаден генерал“, и полковник Веселин Стоев – с висше офицерско звание „бригаден генерал“. Бригаден генерал Иван Ортомаров бе назначен на длъжността заместник-командир на Корпус за бързо развръщане на НАТО в Солун, Република Гърция и удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор“. Президентът назначи и полковник Васил Лазаров на длъжността съветник на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност, като го удостои с висше офицерско звание „бригаден генерал“, както и полковник Пламен Ангелов на длъжността директор на служба „Военна информация“, като го удостои с висше офицерско звание „бригаден генерал“. С указ на държавния глава полковник Маргарит Михайлов бе назначен на длъжността директор на дирекция „Операции и подготовка“ на Министерството на отбраната и удостоен с висше офицерско звание „бригаден генерал“. Румен Радев назначи и капитан I ранг Георги Пенев на длъжността заместник-командир на Военноморските сили, като го удостои с висше офицерско звание „флотилен адмирал“, както и полковник Димитър Петров – на длъжността командир на 3-та авиационна база, и го удостои с висше офицерско звание „бригаден генерал“.

 

Източник: Канал 3

Коментари

коментара