Борисов с ултиматум към археолози и инженери, иска до месец решение за магистрала "Струма"

Премиерът Бойко Борисов заедно с 4-ма министри и шефът на АПИ инспектира разкопките на лот 3.1 на магистрала "Струма" край Благоевград.

Борисов слуша варианти за преместване на трасето и запазване на древното римско селище. Даде месец и половина-два срок на археолозите и пътните инженери да преценят какво да се прави по-нататък. 

Преместването на трасето на аутобана ще "глътне" около 50 милиона лева допълнително и може да забави изпълнението с около 4 години. 

„Толкова много археология изкарахме, че се чудим как да я опазим и развием. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов”, след като инспектира участъка от автомагистрала „Струма“.

„Вариант е да вържем магистралата с въжета, да виси, но не може. Ще търсим вариант или отдолу да обикаля някъде, но ако и там попаднем на същото, какво правим?“, попита премиерът Борисов.

„Те казват, че знаят от 70-те години, че тук има селище. Трактористите са си орали нивите и комунистите изобщо не ги интересувало за такова нещо. Не са правили магистрала“, допълни още той.

Премиерът уточни, че до този момент близо 3,1 млн. лева са дадени за осъществяването на археологическите разкопки.

„Това струва пари на данъкоплатеца, за да го има като ценност. Във всички случи ще се дават пари, въпросът е да намерим по-евтин вариант. Ако минем отдолу – ново отчуждаване. Тук сме дали вече над 20 млн. лева за отчуждителни процедури. Ако можех да я нарисувам с флумастер, ще седна и ще нарисувам, но когато се строи, се пуши. Карат се камиони.

Ще търсим решение, с което да запазим археологията, както направихме навсякъде в България. Един месец съм дал срок на археолози и инженери. Ако трябва да местим магистралата, ще видим колко струва, ако трябва наново да отчуждаваме“, обяви премиерът и отново уточни.

„Искаме да направим магистрала „Струма“, както и да запазим Скаптопара, археолозите и инженерите да ми дадат решение”, категоричен бе Борисов.

 

Източник: Канал 3

Коментари

коментара