Сръбският премиер подаде оставка заради хомо нападки, президентът я отхвърли

Сръбският министър-председател Ана Бърнабич е подала оставка пред президента Александър Вучич след тежък скандал между нея и министъра за иновации и технологии Ненад Попович. Държавният глава отказал да приеме оставката с думите: "Това няма как да стане!"

Скандалът избухнал по време на вчерашното правителствено заседание, а самата Бърнабич призна за него пред журналистите. Повод за тежките реплики са снимки, на които са изобразени хомосексуални семейства.

"Без съмнение това бе един от най-трудните ми дни откакто ръководя кабинета от 2016 година", призна Бърнабич пред в. "Вечерне новости".

Вижте още новини от света!

Според сръбската преса Бърнабич е била атакувана и от други министри – Зорана Михайлович и Ядранка Максимович. По време на споровете са били "разменени доста неприятни реплики".

"За Сърбия не трябва да има значение кой каква религия изповядва, кой каква сексуална ориентация има или пък на коя етническа общност принадлежи. Трябва да вървим напред заедно, в една посока, за да наваксаме загубеното време", каза още Бърнабич и поясни, че е имала разговор с президента.

"И този път разговаряхме за положението в страната. Той ме попита как се чувствам след всичко, което стана по време на правителственото заседание, а и преди това. Имам неговото пълно разбиране и подкрепа. Според мен, това е най-важното и заради това си струва да продължа битката за страната", каза още Бърнабич, която не крие своята хомосексуалност.

Сръбският министър на отбраната Александър Вулин твърди, че по време на заседанието на кабинета, Бърнабич не е подавала оставка, но призна за тежък конфликт между нея и Ненад Попович.

"Всеки има право на своя позиция и мнение, но ние сме длъжни да имаме една политика", каза Вулин.

 

Източник: Канал 3

Коментари

коментара