Протести срещу Путин в над 90 града в Русия, над 350 души са арестувани (СНИМКИ)

Два дни, преди Владимир Путин официално да започне поредния си мандат като руски президент, опозицията организира една от най-големите си протестни кампании в новата история на страната.

Акцията „Путин не ни е цар”, започната от движението на Алексей Навални, доведе до протестни прояви в 90 града на Русия. В тях се включиха хиляди граждани – въпреки забраната, наложена от властите на много места, предава bTV.

В Москва и Санкт Петербург много хора се събраха много преди началото на събитията. Малко след започването им пък започнаха и арести. Навсякъде в района на митингите имаше огромно количество тежковъоръжени полицаи.

Властите попречиха на опозиционния лидер Алексей Навални да стигне до събралото се множество, като в крайна сметка се стигна и до негов арест.

Вижте още новини от света!

Извънпарламентарната опозиция насочи усилия си и към провинцията, смятана за „крепост” на властта. Макар и маломерни, със само десетки участници, имаше протести Самара, Омск, Тюмен, Томск, Новосибирск, Красноярск, Якутск, Челябинск и много други.

В Екатеринбург се събраха няколко хиляди души, а в Самара още в началото се стигна до лек сблъсък с полицията. Там се развя арменско знаме – вероятно като аналогия на събитията в Ереван, където опозицията излезе на улицата и се очертава за първи път от много години пренареждане на политическия пейзаж.

Официално общият брой на арестуваните, според руското МВР, е 354 души, предава „Газета.ру”. Най-много са в Челябинск – 97 души, Якутск – 75, Москва – 52, Красноярск – 45, Новокузнецк – 26, Калуга – 21 и Самара – 15.

Навсякъде шествията днес започнаха мирно. Участниците са предимно младежи.

От щаба на Навални организираха пряко предаване онлайн с включвания от много точки на Русия, което беше гледано от десетки хиляди зрители. Опозиционерът специално подчерта, че протестите не са в негова подкрепа, а с призив към гражданите да упражняват правата си.

Проправителствените медии не отразяваха протеста в страната, а само събитията в Москва.

Източник: Канал 3

Коментари

коментара