Цените на имотите в Перник избухват: гарсониери и двустайни в Изток се купуват като топъл хляб

Пазарът на недвижими имоти отново избухна, а тенденцията е за още покачване на цените. Гарсониери и двустанйни апартаменти в Перник се купуват като топъл хляб веднага щом се обявят за продажба. Според брокерите тази тенденция ще се запази поне до края на месец септември. 

Мисля, че цените ще продължат да нарастват, макар и с по-бавни и по-умерени темпове. Съдейки по периода 2006, 2007, 2008-ма година още не сме достигнали пиковите цени от онова време. А моето мнение е, че доходите на българина почти се доближават до доходите на българите преди кризата“, коментира пред ТВ Кракра председателя на регионалното сдружение на брокерите в Перник Йордан Петров.

Той поясни обаче, че точни проценти на нарастване на цените трудно може да се посочат.

„2014 година един двустаен панелен апартамент в кв. Изток, средната му стойност беше между 33 и 35 хиляди лева. В момента определено е над 50 000 лв., дори и за ремонтираните жилища идскат 58-60 000лв.“, каза още Петров.

Според него всичко зависи от доходите на българина.

„Българите не продават недвижими имоти с цел задоволяване на дребни потребности. В момента понеже доходите на българина са относително стабилни няма и много оферти за продажба на пазара. Това определя и покачването на цените. А този, който има нужда от пари реализира имота си сравнително бързо на нормална цена“, коментира брокерът.

Купувачите предпочитат ремонтирани жилища, за да не влагат средства и време в ремонти, но не държат да бъдат обзаведени заради бързо сменящите се модни тенденции в интериора. Все по-рядко обаче се обявяват за продажба ремонтирани жилища. Брокерите обаче говорят за спад при ипотечните кредити. Всички български банки вече предлагат потребителски кредити до 50 000лв., които хората предпочитат, защото ипотеката е вид тежест върху имота.

Въпреки търсенето и близостта на Перник до София, разликата в цените на имотите тук и в столицата е в пъти.

„Например в квартал Люлин, София боксониера от 27 квадрата се предлага  на цена 32-33 000 евро. Двустайните панелни апартаменти в кв. Изток  в Перник все още не могат да достигнат тази цена“, казва Йордан Петров.

Любопитно е, че апартаменти в центъра на Перник се продават по-трудно отколкото в Кметство Изток, защото Квартала е по-близо до София и е по-удобен за работа в столицата.

За разлика от града по селата не се забелязва растеж на имотите. Причината е предимно лошата инфракструктура на пернишките села и скъпата подръжка на дворни места. Земи търсят само арендатори и фондове, а цените са много ниски.