Голямо надиграване предстои в Перник! 540 души ще разтресат с танци площад „Кракра Пернишки“

За пети пореден път Перник ще бъде домакин на фолклорното надиграване за любителски клубове „Приятели чрез танца”, организирано от Общината и танцова къща “Приятели чрез танца” към сдружение „Дай, бабо, огънче!“.  

Традиционното вече събитие тази година ще бъде на 28 април /събота/ и ще започне в 11.30 ч. с дефиле до площад „Кракра”, където в 12.00 ч. ще стане и откриването. Фестивалната и Конкурсната програма ще стартират в 14.00 ч. в зала „Борис Гюдеров”.

 В раздел „Фестивална програма” клубовете ще изпълняват две автентични хора, а в раздел „Конкурсна програма” – обработка на хоро, като хореографското решение трябва да започва с автентичния му образец. И в двата раздела участниците са разделени на три възрастови групи – детска, младежка и смесена.

Задължително условие за участие е съставите да могат да играят  характерните  за Граово хора –  Граовско; Четворно; Сватбарско, които ще се танцуват от всички групи при откриването на площад „ Кракра“

Както всяка година така и тази за голямата награда на кмета на Община Перник – тъпан, ще се борят 26 любителски фолклорни състава с 540 участници от Перник, София – град, София – област, Варна, Козлодуй, Ботевград, Самоков и Дупница.
Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2018 и е включена в Годишния план на Консултативния съвет за младежка политика към кмета на община Перник.