Трънчани спасиха 20 щъркела от студ и глад

Както почти навсякъде в страната последната седмица с минусови температури постави на изпитание прелетните птици, които вече долетяха в нашата страна. На територията на ловно-рибарско сдружение „Руй“-Трън бяха спасени 20 щъркела, съобщава порталът към естествения свят Divoto.bg.

Благородното дело е на съпругата на специалиста по лова на сдружението Захари Колев – Павлина Колева, която е помогнала на бедстващите птици в трънското село Главановци. Нахранила ги е с риба, уловена от съпруга и и съхранена за собственото и семейството. Благодарение на факта, че жената е споделила семейната храна с птиците в нужда, тези символи на пролетта ще оцелеят и ще радват местните жители чак до есента, когато ще отлетят отново на юг.

Всичко това се случва след призива на председателя на Националната организация Васил Василев в чието писмо до председателите на ловно-рибарските сдружения от страната се казва:

„Уважаеми г-н Председател,
Затоплянето на времето в началото на месец март провокира завръщането на мигриращите птици в страната, които се озоваха в тежка зимна обстановка. Рязкото застудяване, силните снеговалежи, съчетани със силен вятър крият изключително висок риск за оцеляването на прелетните видовете у нас. От цялата страна се получават сигнали за намерени бедстващи щъркели и други прелетни птици, завръщащи се от юг по местата за гнездене.
В тази връзка, се обръщам с апел към Вас да организирате членовете на Вашето сдружение, които да извършат своевременни обходи в ловностопанските си райони и в случай, че установят бедстващи животни да подадат сигнал към органите на Изпълнителна агенция по горите и държавните горски предприятия.
Г-н Председател, Вярвам, че ще се отзовете на тази благородна инициатива и с навременни действия ще подпомогнем дивата природа.“