Болният Ади от Перник: Ще стана австрийски гражданин, за да дишам – ВИДЕО

29-годишният Адриан Петков от Перник има нужда от трансплантация на бял дроб. Проблемите му са открити, още когато е на 5 години. Такива операции обаче не се правят у нас. Поради тази причина Ади е готов да стане поданик на Австрия….за да оцелее. 

Да се откажеш от България, за да оживееш. Болни българи са принудени не само да търсят лечение в чужбина, но и да сменят гражданството си, за да могат да си го осигурят.

Чужди клиники отказват да приемат български пациенти, които се нуждаят от трансплантации поради липсата на споразумение между България и организацията „Евротрансплант” във Виена. Такова е имало, но допреди година. Оттогава насам болните търсят всякакви начини да получат шанс за живот, включително чрез отказ от гражданство.

Адриан е на 29 години. Когато е на 5 му откриват заболяване на белия дроб – муковисцидоза. Болестта затруднява дихателните пътища и с годините се влошава.

„Бях стигнал във фазата да изпадна в кома. Терапии всеки месец, по няколко вида антибиотици на ден. На кислородна бутилка съм, имам едно кабелче 15 метра и на тези 15 метра се отдалечавам“, разказва Ади пред Нова Телевизия.

„Стигнах на този етап, в който съм за трансплантация на бял дроб. Ще избягам от държавата, за да мога да живея, да дишам и да съм пълноценен гражданин“, споделя той.

 

Коментари

коментара