Сурвакарски костюми от пернишко на сцената на Софийската опера

Сурвакарски костюми от кв. „Бела вода“, село Кралев дол, Секирна, Ярджиловци и от други кътчета на Пернишко ще се качат на сцената на Софийската опера и балет. Автентичните облекла и страховитите маски ще бъдат част от операта „Янините девет братя“ от Любомир Пипков, чието премиерно представление ще бъде на  22 март от 19 часа. 
Идеята за участието на сурвакарските костюми идва след гостуването на директора на Операта акад. Пламен Карталов по време на обичая и фестивала „Сурва“ , тази година. Поканата му е отправена лично от кмета на Община Перник Вяра Церовска, за което той не скрива благодарността си за сърдечното гостоприемство и приятните емоции.

Операта „Янините девет братя” от Любомир Пипков е истинска народна музикална драма. И една от картините ще вгради сътворяването на древността към съвремието. Това е едно необичайно представление. В него е вкаран целия  български народен и естествен дух от миналото към съвремието. Много отдавна изследвам тази традиция и точно тук в този край намирам вдъхновение и едно бъдещо послание в моя спектакъл“, разкри акад. Карталов по време на гостуването си в Перник.