Рекордно ниска температура измериха в трънско

Минималната температура в Трънско през изминалата нощ е достигнала -27,5 градуса по Целзий. Замерването е направено от уредите на единствената държавна метеорологична станция в община Трън, пише сайтът zapadno.com

Рекордно ниската температура е измерена в махала „Илиин хан“ в град Трън, където е разположена станцията. Вчера в края на деня температурата е била -9 градуса, но през нощта живакът на термометъра бързо се понижил до смразяващите -27,5 градуса. В близост до сегашната станция се е намирала и старата такава, която също е била единственото държавно измервателно съоръжение и се е стопанисвало в продължение на 35 години от трънчанина бай Данчо. Именно на старата станция е била измерена най-ниската температура в страната – 38,3 градуса под нулата. Това е констатирано през зимата на 1947 година. По спомени на бай Данчо снежната покривка в Трънско тогава е била около 45-50 сантиметра, а студът се е задържал в продължение на повече от седмица.

През нощта температурата в Кюстендил е паднала до -22 градуса по Целзий, а в Драгоман, където също е едно от най-студените места в България термометърът е показвал около -20 градуса. По държавното радио пък казаха, че тази сутрин в Севлиево е била измерена температура -24 градуса под нулата.

Климатичната станция в Трън е една от 14-те, които са разположени в Югозападна България. Станцията е и една от трите на територията на област Перник. Другите две климатични станции са разположени в град Перник и земенското село Дивля. На територията на община Трън функционира и хидрометрична станция, която следи за нивото на река Ерма в района на Ждрелото. Тя е една от 49-те хидрометрични станции в Югозападна България.