Перник посреща Огъня на Мира днес! Вижте как ще премине международния маратон през града!

Вече е ясен маршрутът, по който и през Перник ще премине международната инициатива Пийс рън. За 31 – ви пореден път огънят на мира ще премине през редица държави, а посланието „бягай за мира“, през годините факлоносци са били много известни личности, а сред тях се открояват имена като Майка Тереза, Нелсън Мандела, Папа Франциск, Мохамед Али и много други.
Днес, 1-ви март, около 11 часа маратонците ще се срещнат с ученици от гимназията с преподаване на чужди езици „Симеон Радев“, които ще поемат щафетата заедно с бегача – ветеран Боян Лефтеров. Факелът ще бъде посрещнат от  кмета на Общината Вяра Церовска пред Общински младежки дом , където ще тече програмата „Мартуване“.

Групата ще бъде камерна, но на фона на тежката зимна обстановка е нормално – посрещане ще има, а факелът ще се носи от перничани.

Всичко, което една организация изисква е налице. Подсигурен е медицински екип, а трасето ще бъде почистено с оглед по-лесното придвижване на факлоносците. Надеждата е и времето да бъде с тях, за да може повече хора да бъдат докоснати от идеята.
Изпратени са и 22 рисунки от пернишки ученици в различни възрастови групи, които се включиха в рисуването на тема „Мирът започва от мен“. Картините са изпратени на организаторите на Пийс рън в България и скоро ще стане ясно, дали има одобрена рисунка на пернишко дете, която да замине с огъня до Лисабон, където картини от целия свят ще бъдат събрани в една изложба.
След Перник пробегът ще продължи през Радомир и Кюстендил.