Топлофикация Перник пуска трети котел на газ, обещават да ни сгреят

До няколко часа ще бъде пуснат трети котел на ТЕЦ „Република“, който се захранва с газ, съобщи на БТА изпълнителният директор на „Топлофикация“- Перник Любомир Спасов. Включването му се налага, защото засега температурата на мрежовата вода, подавана към домовете на перничани е 50 градуса, което е недостатъчно.

След двата последователни пожара в понеделник, при който изгоряха два трансформатора и високоволтови кабели, централата премина на газ. Въглища не могат да се подават поради липса на електричество. Оттогава досега със синьо гориво се захранва пети котел, който е основна мощност на централата. Съоръжението обаче е пригодено за работа с въглища, затова функционира с 30 процента от мощността си и не може да произвежда необходимата топлина, обясниха специалисти.

Почти напълно са възстановени кабелите към газовия котел. Очаква се с включването му мрежовата вода да достигне температура от 65 градуса, което според Спасов е достатъчно за сезона и перничани ще почувстват осезателно топлината в домовете си.

Трети котел ще поеме целия топлинен товар, поясниха още от ТЕЦ „Република“.